Рада провалила принятие изменений в госбюджет и налоговое законодательство / Фото УНИАН

Верховна Рада не включила до порядку денного сьогоднішнього пленарного засідання законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів (щодо удосконалення окремих положень) (№4309а).

Як передає кореспондент УНІАН, пропозицію про розгляд на вечірньому засіданні сьогодні цього документа проголосували 206 народних депутатів (при необхідних 226).

Зокрема, депутатська група “Суверенна європейська Україна” не дала жодного голосу на підтримку цього рішення.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, в запропонованому Кабміном законопроекті «Про внесення змін до Податкового кодексу України й деяких інших законодавчих актів України (щодо вдосконалення окремих положень)» передбачається, зокрема, переведення з 1 січня 2015 року великих агровиробників на загальну систему оподаткування на додану вартість (ПДВ), а також продовження режиму звільнення від ПДВ операцій з експорту зернових і технічних культур.

«Реалізація запропонованих норм дозволить збільшити в 2014 році ресурс зведеного бюджету України на суму близько 11,4 млрд грн, а також залучити до бюджету в 2015 році близько 32,7 млрд грн», - сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

Також у законопроекті передбачено звільнення від ПДВ операцій з поставок лісоматеріалів, паливної деревини, відходів лісопереробної промисловості, а також скасування оподаткування за нульовою ставкою послуг із перевезення пасажирів швидкісними поїздами "Інтерсіті +".

Крім того, Кабмін пропонує в частині податку на прибуток підприємств обмежити пільгове обкладення таким податком підприємств інститутів спільного інвестування, скасувати оподаткування за пониженою ставкою (10%) прибутку, отриманого від операцій із цінними паперами та дериватами, скасувати звільнення від оподаткування прибутку суб'єктів готельної діяльності, підприємств електроенергетики, що виробляють електричну енергію виключно з відновлюваних джерел енергії, а також скасувати звільнення від оподаткування прибутку підприємств паливно-енергетичного комплексу і суб'єктів господарювання водо-, теплопостачання та водовідведення в межах фактичних витрат, передбачених інвестиційними програмами.

Згідно із законопроектом, у частині акцизного податку пропонується віднести до алкогольних напоїв такі напої, які сьогодні класифікуються як продукти дієтичного харчування і містять етиловий спирт 8,5% і більше, а також встановити для таких напоїв ставку акцизного податку на рівні горілки - 70,53 грн за 1 л 100% спирту, з маркуванням таких напоїв марками акцизного податку.

Також Кабмін пропонує ввести оподаткування альтернативного пального на рівні 139 євро за 1000 кг, або на рівні 70% від ставки на бензини моторні, з метою припинення використання схем відходу від оподаткування пального, оскільки пальне із вмістом менше 70% нафтової складової зараз акцизним податком не обкладаються.

Крім того, уряд пропонує з 1 січня 2015 року виключити великих сільгоспвиробників із переліку платників фіксованого сільськогосподарського податку.

У законопроекті також зазначено, що необхідно в частині плати за користування надрами змінити базу для природного газу, який реалізується не для потреб населення, зокрема, встановити, що базою оподаткування є не середня митна вартість імпортного природного газу, як зараз, а максимальний рівень ціни на природний газ, що реалізується промисловим споживачам, який встановлює Нацкомісія з регулювання електроенергетики.

У пояснювальній записці уряд зазначає, що реалізація заходів, передбачених законопроектом, сприятиме ліквідації схем ухилення від оподаткування, вдосконаленню адміністрування податків, посиленню державного контролю за продажем спиртовмісної продукції.