REUTERS

Україна зможе повернути гроші, вивезені Віктором Януковичем та його оточенням, не раніше, ніж за три роки.

Таку думку висловила швейцарський фахівець з питань корупції, голова Базельського інституту врядування Ґрета Феннер, пише "Український тиждень".

"Найшвидшим  прикладом повернення активів була справа Абачі в Нігерії. Це понад п’ять років. Тож я зовсім не сподіваюся, що нам вдасться повернути капітали  назад швидше, ніж  за три роки", – зазначила Феннер, коментуючи ситуацію із поверненням вивезених Януковичем коштів.

Відео дня

Водночас, судові позови робитимуть повернення коштів до України  тривалішим. Як  пояснили  в  Європейському суді, такі процеси потребують зазвичай до двох років, а слухання відбувається за 12–18 місяців після того,  як справу подано.

Як повідомляв УНІАН, Україна звернулася до Швейцарії з проханням повернути всі активи, що належать членам команди екс-президента України Віктора Януковича.

Нагадаємо, в кінці лютого 2014 року Федеральна рада (уряд) Швейцарії заморозила рахунки 20 українців в банках Конфедерації, в тому числі четвертого президента України і його сина Олександра, Сергія Арбузова, Миколи Азарова і ряду інших членів попереднього Кабміну.

Одночасно прокуратура Женеви завела кримінальну справу проти Януковича за підозрою у відмиванні грошей. У рамках цієї справи в офісі женевської компанії, яка належить Олександру Януковичу, провели обшук і вилучили документи.

Федеральна прокуратура Швейцарії підтвердила, що заморозила активи Януковича і його найближчого оточення, яке називають "сім'єю", на суму близько 170 млн франків або майже $200 млн.