/ tomsk.ru

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings очікує, що в 2015 і 2016 роках Україна не зможе вийти на позитивну динаміку зростання економіки, й тому показники зростання ВВП країни опиняться на нульовому рівні, йдеться в повідомленні агентства. 

Читайте такожFitch прогнозує спад економіки України на 6,5%

«Ми виходимо з нульового зростання в 2015 і 2016 роках, - йдеться в повідомленні. - Уряд веде боротьбу з сепаратистами в східних регіонах країни, Донецькій та Луганській областях. Із квітня число загиблих перевищило 2 тис. осіб, а сотні тисяч були вимушені залишити свої будинки. Незважаючи на те, що урядові сили повертають контроль над територією, займаною повстанцями, конфлікт може продовжитися або посилитися, що затримуватиме відновлення економіки й завдаватиме збитків виробничим активам». 

Відео дня

Додатковими причинами негативних прогнозів аналітики Fitch називають падіння українського експорту до Росії, а також можливий гострий брак енергоносіїв. 

Читайте такожFitch підтвердило кредитний рейтинг України

«Експорт до Росії, найбільший експортний ринок і джерело імпорту енергоносіїв, упав на 24% у 1 півріччі 2014 року. «Газпром» скоротив поставки газу в Україну в червні на тлі розбіжностей із приводу оплати, й існує ризик браку енергоносіїв», - зазначають у Fitch. 

Раніше у Fitch спрогнозували спад економіки України за підсумками 2014 року мінімум на 6,5% і зростання дефіциту бюджету до 10% ВВП на тлі нестабільності на сході країни.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство економічного розвитку та торгівлі прогнозує зростання валового внутрішнього продукту України в 2015 році на 1,5%, якщо збройний конфлікт на Донбасі буде завершено до кінця 2014 року.