биткоин, виртуальная валюта / REUTERS

Влада Еквадору плануює створити першу в світі державну віртуальну валюту, повідомили представники Центробанку країни. Нова валюта повинна бути запущена в обіг у грудні, пише ИТАР-ТАСС.

Заступник директора Центробанку Густаво Солорсано заявив, що віртуальні грошові знаки будуть в обігу разом з доларом США, який є офіційною валютою країни, і будуть забезпечені ліквідними активами. Їх, зокрема, зможуть використовувати 2,8 млн еквадорців (близько 40% населення країни), яким надто дорого користуватися традиційними банківськими послугами. Вони зможуть здійснювати платежі за допомогою програми на своїх мобільних телефонах, зазначив чиновник, за мінімальну вартість. Подібні схеми вже отримали популярність у таких африканських країнах, як Кенія і Танзанія. Але там цим займаються приватні банки.

Читайте такожНайбільша біржа біткоїнів Mt.Gox "йде на ліквідацію"

Відео дня

Вже відомо, що майбутня віртуальна валюта, поки не отримала назву, буде відрізнятися від биткоина, використання якого в липні було законодавчо заборонено Національною асамблеєю Еквадору.

Основна відмінність еквадорської валюти від биткоина полягає в тому, що обсяг емісії буде залежати від попиту, тоді як биткоинов існує обмежена кількість.

Експерти вважають, що введення нової валюти стане першим кроком по зниженню в Еквадорі ролі американського долара, який був оголошений офіційною грошовою одиницею країни після банківської кризи в 2000 році. Крім того, уряд країни потребує ліквідності, якої гостро не вистачає у зв'язку з потроєнням  держвитрат на соціальну сферу і держборгом в $11 млрд.

Відмова від долара і використання віртуальної валюти не буде обов'язковим. На неї не можна буде придбати цінні папери, що випускаються міністерством фінансів країни. Також її не планують використовувати для виплати заробітної плати держслужбовцям і держпідрядчикам.