REUTERS

Національний банк України під час наради з представниками 40 найбільших українських банків домовився з банкірами про втримання обмінного курсу гривні на рівні 12,4-12,9 грн/дол. упродовж найближчих тижнів.

Про це йдеться в повідомленні регулятора на сторінці в мережі Facebook з посиланням на підсумки наради.

Згідно з повідомленням, учасники зустрічі обговорили поточну ситуацію на валютному ринку, погодили свої дії для збереження тенденції до зміцнення гривні і підтвердили свої наміри сприяти подоланню негативних тенденцій на валютному ринку. Банкіри також відзначили позитивний вплив антикризових заходів Нацбанку на валютний ринок. На думку банкірів, об'єктивним є обмінний курс на рівні 12,4-12,9 грн/дол., який склався сьогодні на міжбанку. 

Відео дня

Читайте такожНацбанк буде встановлювати офіційний курс гривні щодня до 16.00

Як повідомляв УНІАН, 27 серпня на час закриття торгів на міжбанківському валютному ринку котирування гривні до долара США підвищилися до рівня 13,00/14,00 грн/дол. після чергового історичного мінімуму в 14,40/14,80 грн/дол. на 12:00. Нацбанк для стабілізації ситуації на валютному ринку підвищив норму обов'язкового продажу валютної виручки до 100% і продовжив вимогу щодо обмеження термінів розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами до 90 днів, а також закріпив за собою право вимагати від банків припинення проведення операцій клієнтів, що мають підвищений ризик їх використання з протиправною метою.

Крім того, регулятор скасував штрафні санкції щодо банків за порушення економічних нормативів до 1 січня 2015 року і зобов'язав банки видавати валютні кредити юрособам і підприємцям виключно для оплати зовнішньоекономічних контрактів, а також продовжив обмеження на депозитному ринку і за операціями клієнтів з валютою, які діяли до 1 вересня, ще на три місяці

Заходи регулятора привели до зміцнення національної валюти. Середньозважений курс гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку 3 вересня на кінець робочого дня становив 12,4590 грн/дол., що на 32 копійки вище за курс на кінець попереднього робочого дня.