Фото УНИАН

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості, Міністерству фінансів, Міністерству соціальної політики створити спільно з організаціями шахтарських профспілок комісію з реформування вугільної галузі, в рамках якої в 2015 році планується виставити на приватизацію 35 державних шахт.

Як передає кореспондент УНІАН, про це прем'єр-міністр заявив на засіданні уряди 28 січня.

«Невідкладно я прошу створити погоджувальну комісію з профспілками шахтарів, із керівниками державних шахт і з нашими вугільниками для того, щоб усі знали про те, яка програма реформування вугільної галузі України. Люди повинні бути впевнені в тому, що у них завтра буде робота, а якщо та або інша шахта потрапляє під реформування, тоді яку роботу ті люди, які працювали на шахті, отримають, яку фінансову компенсацію вони одержать», - сказав прем'єр-міністр.

Відео дня

«Я доручаю міністру енергетики разом із Міністерством соціальної політики, Міністерством фінансів, Національною комісією з регулювання енергетики, з «Енергоринком», із державним підприємством «Вугілля України», і профспілками, і тими народними депутатами, які зацікавлені в цьому, невідкладно створити погоджувальну комісію, і в рамках її роботи представити план реформування вугільної галузі в цілому, й затвердити цей план на засіданні уряду, треба було б. По-друге, вирішити питання, які турбують людей, у тому числі й щодо їхнього робочого місця, і щодо їхньої зарплати», - додав він.

Читайте такожВ Україні хочуть закрити до 2019 року всі 32 збиткові держшахти

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 28 січня 2015 року, близько двохсот шахтарів зібралися на мітинг під Кабінетом міністрів України з вимогою повернути дотації вугільній галузі, направляти кошти на розвиток і будівництво шахт, а також переглянути зростання оподаткування доходів шахтарів.

У вугільній галузі України часто виникали різні скандали, оскільки на дотаціях колишні керівники вугільних підприємств, їх власники і державні чиновники незаконно отримували доходи. Державні вугільні шахти України за 2013 рік збільшили збитки від випуску товарної продукції на 27% - до 15,1 млрд грн порівняно з 11,9 млрд грн збитків за 2012 рік.

Вугілля з держшахт реалізовувалося через посередників і внаслідок цього збитки вугільних підприємств тільки зростали. ЗМІ пов'язують цих посередників із оточенням колишнього президента України Віктора Януковича. При ціні тонни вугілля в 400 грн, після перепродажу через кілька компаній його вартість збільшувалася до 1 тис. грн. Таким чином, 600 грн осідало в кишенях оточення Януковича.

Довідка УНІАН. У 2014 році на дотації вугільним підприємствам планувалося виділити 12 млрд грн, проте через бойові дії на сході України, де знаходяться більшість шахт, на дотації було виділено близько 9 млрд грн.