Компанія з іноземними інвестиціями ПрАТ «Біофарма» призупиняє виробництво ліків через неможливість отримати нову ліцензію на експорт своєї продукції.

Про це повідомляється у прес-релізі компанії.

Згідно з отриманою інформацією, виробник фармпрепаратів уже понад 9 місяців не може отримати нову ліцензію на постачання своєї продукції за кордон. "Термін попередньої експортної ліцензії закінчився 31 грудня 2014 року. Компанія «Біофарма» звернулася до Міністерства охорони здоров'я України завчасно з проханням про видачу нової ліцензії. Неможливість експортувати з 1 січня 2015 року ставить під загрозу робочі місця 500 працівників підприємства", - заявляє "Біофарма".

Відео дня

У прес-релізі наголошується, що сьогодні українські компанії шукають нові ринки збуту для забезпечення своєї життєздатності та стабільних відрахувань до держбюджету. «Ми уклали угоди з партнерами у Грузії, Монголії, В'єтнамі, Азербайджані, Казахстані тощо на суму 7,5 мільйона доларів США, але нам вже дев'ятий місяць не дають дозвіл на експорт. Ми розвивали ці експортні ринки останні три роки, і якщо препарати не будуть відвантажені у травні, ми втратимо ці ринки назавжди», - заявив голова правління компанії «Біофарма» Олександр Маковський.

Читайте такожПорошенко звільнив від оподаткування деякі ліки

За його словами, зараз на складах підприємства накопичилися значні залишки препаратів із плазми крові, вартість яких становить 4 мільйони доларів США. "Протягом наступних 7 днів ми будемо змушені зупинити виробництво й утилізувати цю продукцію, оскільки її неможливо буде продати або переробити для іншого ринку збуту до закінчення терміну придатності", - пояснив Маковський.

За його прогнозами, протягом 2015 року «Біофарма» втратить близько 10 мільйонів доларів США. Іноземні ж партнери загрожують компанії штрафними санкціями, зазначив Маковський.

Довідка УНІАН. «Біофарма» - одне з найбільших фармацевтичних підприємств України, яке спеціалізується, зокрема, на переробки донорської крові та виробництві препаратів з її компонентів. Іноземними акціонерами компанії є американська компанія Horizon Capital, співзасновником якої є міністр фінансів Наталія Яресько, і голландський інвестиційний банк FMO.