Прототип Ан-132 / 5 канал / Пресс-служба ГП

Державне підприємство "Антонов", яке є єдиним в Україні виробником літаків і входить до складу держконцерну "Укроборонпром", почало виробництво нового легкого багатоцільового транспортного літака Ан-132 у співробітництві з Саудівською Аравією.

Як повідомив журналістам у ході презентації на заводі президент "Антонова" Михайло Гвоздьов, перший дослідний зразок нового літака буде готовий до кінця 2016 року.

Читайте такожДержпідприємство "Антонов" підписало контракти на виробництво 43 літаків

Відео дня

"На кінець 2016 року плануємо передати на льотні випробування. Це вже буде перший дослідний зразок", - повідомив Гвоздьов і додав, що, згідно з домовленостями, планується виробництво 100 літаків.

При цьому, як зазначив директор програми по літаку Ан-132 Олександр Хохлов, сторони поки що не уточнили умов виробництва літаків.

"Буде розглянуто схему коопераційного виробництва. Можливо, перші машини складатимуться в нас, а фарбуватимуться в Саудівській Аравії. Можливо, вони захочуть налагодити великоагрегатне складання і поставлять за мету отримати на своїй території повноцінне виробництво", - сказав Хохлов.

Він також повідомив, що для реалізації проекту будуть залучені провідні авіаційні компанії, зокрема Pratt & Whitney Canada, General Electric, Honeywell, Liebherr та Hamilton Sundstrand.

Як повідомляв УНІАН, проект літака Ан-132 був розроблений у квітні поточного року, а в червні керівництво концерну представило проект на авіавиставці Le Bourget-2015.

Читайте такожУкраїнські літаки будуватимуть за допомогою 3D-технологій

У червні керівництво держпідприємства «Антонов» також повідомило, що підписало угоду про участь в проектуванні і будівництві авіаційного заводу в Саудівській Аравії, на якому заплановане серійне виробництво Ан-132.

За оцінками підприємства, потреба ринку в літаках типу Ан-132 на найближчі 20 років становить близько 900 одиниць.

Довідка УНІАН. Держпідприємство "Антонов" - виробник транспортних, пасажирських літаків і літаків спеціального призначення. Серед найвідоміших розробок підприємства - літаки Ан-32, Ан-148, Ан-158, Ан-74, Ан-124, Ан-70 і Ан-225.