REUTERS

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України прогнозує скорочення виробничого сектора економіки в 2015 році на 11,8% - 12,8%, хоча у січні-вересні падіння склало 14,6%.

Відповідні дані містяться в прогнозі, опублікованому на сайті Мінекономрозвитку.

При цьому в міністерстві зазначили, що більше половини загального падіння виробничого сектора в 2015 році є прямим наслідком воєнних дій на сході країни.

Відео дня

Згідно з прогнозом, у ІV кварталі поточного року очікується уповільнення падіння як виробничого сектора, так і ВВП вцілому завдяки макрофінансовій стабілізації, відновленню економічної активності на сході України та нарощуванню експорту сільськогосподарської продукції.

Читайте такожМВФ зберіг прогноз падіння економіки України на поточний рік

Як повідомляв УНІАН, Міністерство економічного розвитку і торгівлі очікує зростання ВВП України в результаті досягнення макрофінансової стабілізації вже в IV кварталі поточного року.

За оцінками Мінекономрозвитку, падіння українського ВВП за підсумками першого півріччя 2015 року склало 15,9%. Разом з тим, у міністерстві зазначають, що у другому кварталі в країні вперше з кінця 2013 року було зафіксовано поліпшення динаміки ВВП.

Згідно з оперативною оцінкою Держстату, у другому кварталі обсяг українського ВВП скоротився на 14,7% (проти скорочення на 17,2% у першому кварталі року). При цьому в порівнянні з попереднім кварталом ВВП України знизився всього на 0,9%, в той час як у першому кварталі ВВП "просів" на 5,3%.

Кабінет міністрів розглядає три сценарії розвитку економіки України в 2015 році, згідно з яким падіння ВВП країни очікується на рівні від 11,9% до 5,5%.

Згідно з прогнозами Міжнародного валютного фонду і Європейського банку реконструкції і розвитку, ВВП України в 2015 році впаде на 9%. Світовий банк прогнозує падіння ВВП країни в цьому році на 12%.