Фото УНИАН

Про це під час Години питань до уряду повідомила в. о. міністра екології та природних ресурсів України Ганна Вронська. 

Відео дня

«Мінекології веде переговори з японськими компаніями, щоб нам дали відстрочку по використанню грошей. І якщо ми отримаємо таку відстрочку, будуть проведені тендери і закупівлі», - сказала Вронська. 

Раніше в Мінекології повідомили, що в лютому Україна повернула Японії 2,5 млн євро, одержаних у рамках Кіотського протоколу, що становить менш як 1% від наданих Україні коштів у розмірі близько 300 млн євро в 2009 році.

Як повідомляв УНІАН, одним із проектів, які фінансуються за рахунок коштів «Кіотського протоколу» став проект заміни вуличного освітлення в ряді українських міст. Наприкінці 2015 року в Україні було проведено тендер на загальну суму близько 1 млрд грн за проектами вуличного освітлення в ряді міст і областей країни. При цьому акцепти на половину цієї суми - близько 480 млн грн - на проекти освітлення в Івано-Франківську, Коростені, Ізмаїлі, Кривому Розі, Слов'янську, Запоріжжі та Києві одержала маловідома фірма-прокладка «Агротехбуд». Переможені учасники конкурсів, серед яких опинилися компанії «Хмельницькобленерго», «Харківобленерго», «Черкасиобленерго» і «Миколаївобленерго», подали скаргу в Антимонопольний комітет на організацію та проведення закупівель.

30 грудня 2015 року Кабмін тимчасово припинив тендер і почав перевірку умов його проведення. На початку січня 2016 року Державна фіскальна служба передала результати перевірки, відповідно до яких фірму-переможця тендеру визнали фіктивною, а тендер - незаконним.

12 січня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив головам Національного агентства з питань державної служби, Міністерства внутрішніх справ, Антимонопольного комітету і Державної фіскальної служби провести службове розслідування за тендером, а 20 січня Кабмін звернувся до Національного антикорупційного бюро з проханням притягнути до відповідальності всіх чиновників, залучених до проведення незаконного тендеру.