REUTERS

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроект, що передбачає підвищення строком на три роки експортного мита на відходи та брухт чорних металів до 35 євро за 1 тонну, а також скасування на цей період обов'язкової державної реєстрації контрактів на експорт металобрухту.

За ухвалення законопроекту №3868 «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості та відновлення об'єктів інфраструктури» у першому читанні проголосували 245 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Як зазначається в пояснювальній записці, законопроект спрямований на стабілізацію ситуації в металургійній галузі й суміжних секторах шляхом збільшення пропозиції металобрухту на внутрішньому ринку. Також очікується зростання надходжень до державного бюджету за рахунок підвищення експортного мита на металобрухт і створення додаткової доданої вартості на території держави шляхом глибокої переробки цієї дефіцитної сировини.

Відео дня

За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і підприємництва Віктора Галасюка, за останні кілька років в Україні значно скоротився збір металобрухту (4,2 млн тонн, зниження на 20%), при цьому істотно зріс експорт - до 1,2 млн тонн (близько 300 тис. тонн в 2011 році). Депутат зазначає, що в таких умовах необхідно створювати вітчизняним комбінатам можливість стабільної роботи за рахунок забезпечення українською сировиною.

Читайте такожРада попередньо схвалила реструктуризацію боргів бізнесу перед банками

Як повідомляв УНІАН, українські металургійні компанії неодноразово виступали з вимогами обмежити експорт металобрухту, оскільки, на їхню думку, в даний час у меткомбінатів спостерігається дефіцит брухту, а його вивезення з країни негативно позначається на металургійній галузі. При цьому брухтозаготівельні компанії заявляють, що металурги лобіюють обмеження експорту або підвищення мит на вивезення металобрухту з країни для можливості закупівлі цієї сировини за цінами, які значно нижчі за ринкові.

У держпідприємстві «Укрпромзовнішекспертиза» підкреслюють, що збір металобрухту в Україні в січні-лютому поточного року скоротився на 40% в порівнянні з листопадом-груднем минулого року, до 359 тис. Тонн, через низькі ціни з боку вітчизняних метпідприємств, а також відсутність квот на експорт брухту для заготівельників.

За даними держпідприємства, протягом більшої частини лютому закупівельні ціни внутрішнього ринку залишалися практично незмінними і становили 3191 грн/тонна. Однак на початку березня метзаводи були змушені провести підвищення котирувань на 150 грн через необхідність стимулювання поставок. Крім того, існувала висока ймовірність відновлення експорту, що також підштовхнуло металургів активізувати поставки в свою адресу за допомогою підвищення цін. Станом на середину березня середня ринкова ціна на брухт становило 3 330 грн/тонна.

На думку експертів держпідприємства, незважаючи на проведене підвищення закупівельних цін на внутрішньому ринку, металурги цілком можуть підвищити котирування ще раз слідом за значним подорожчанням прокату на зовнішніх ринках.