Експорт припинився на початку 2014 року, однак про це стало тільки зараз, повідомляють "Известия".

Дилери вже практично розпродали старі запаси автомобілів.

За словами представника «УкрАвтоВАЗу», офіційного дистриб'ютора автомобілів Lada в Україні, проблеми пов'язані з ціновою політикою «АвтоВАЗу» і тим, що до кінця 2013 року значна кількість автомобілів залишилася непроданою.

Відео дня

Крім того, частина моделей не відповідала європейським вимогам безпеки, які набрали чинності в Україні, продовжив співрозмовник. Що це за автомобілі, в «УкрАвтоВАЗі» (належить кіпрській LA Holding Limited) пояснити відмовилися.

Позицію «УкрАвтоВАЗу» підтверджують і в автосалонах (працюють через «УкрАвтоВАЗ»). Зокрема, у деяких київських автосалонах Lada затримку поставок пов'язують в першу чергу з тим, що тольяттинські автомобілі значно подорожчали останнім часом і попит на них різко впав.

Українські дилери пояснюють ситуацію внутрішніми перестановками в російському автовиробнику. Новий президент «АвтоВАЗу» Бу Андерссон, призначений на посаду в листопаді 2013 року, приступив до обов'язків тільки в січні 2014-го.

На думку дилерів, головним завданням нового керівництва Волзького автозаводу було розібратися з російським ринком, тому йому було не до України".

Читайте такожLada вилетіла з десятки лідерів українського авторинку

У прес-службі «АвтоВАЗу» підтвердили відсутність поставок з початку року. «Перший квартал кожного року традиційно відводиться на уточнення планів і підписання контрактів експортних поставок», - говорять у компанії.

Однак. опитані представники дилерів «АвтоВАЗу» і автосалонів в Україні, Білорусі та Казахстані кажуть, що підписання контрактів на поставки в наступному році зазвичай відбувається в кінці року і перші автомобілі починають приходити в лютому-березні.

Цього року контракт на поставку нових автомобілів в Україну між «АвтоВАЗом» і «УкрАвтоВАЗом» був підписав тільки 17 березня. За найоптимістичнішими прогнозами українських дилерів поставки нових автомобілів почнуться через місяць-два. Оновлені Kalina і Priora до України доберуться ще пізніше - орієнтовно до кінця року: це нові моделі і їм потрібно буде пройти сертифікацію, говорить менеджер одного з салонів.

За даними самого «Автовазу», в 2013 році в Україні продано 8305 автомобілів Lada, що на 52% нижче показника 2012 року. Ринкова частка Lada знизилася з 8% у 2012 році до 4% в 2013-м. Колись «АвтоВАЗ» був одним з найпопулярніших автовиробників в Україні, а Україна для компанії - найбільшим зовнішнім ринком збуту.

Читайте такожПродажі "АвтоВАЗ" в 2013 році в Росії значно впали

Наприклад, в 2011-му російський виробник займав близько 16% місцевого ринку. Всього, за даними агентства «Автостат», минулого року «АвтоВАЗ» поставив на експорт 78 602 автомобілі Lada - на 11,4% більше, ніж у 2013 році. Найбільшими експортними ринками автомобілів Lada минулого року стали Казахстан (72%), Україна (9%), Азербайджан (6%), а також країни Європи (4%).