Фто УНАИН

Україна може повністю відмовитися від імпорту медичних препаратів із Російської Федерації, замінивши їх медикаментами власного виробництва та виробництва третіх країн.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив журналістам президент Всеукраїнської ради із захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк.

«Ми звикли купувати певні препарати в Росії. Але за нашим попереднім аналізом, 100% усіх російських препаратів можна замінити», - сказав Сердюк. 

Відео дня

Читайте такожПутін може залишити росіян без імпортних автомобілів та ліків

За його словами, є всього 20-30 медпрепаратів російського виробництва, аналогів яких немає, але це «препарати-«пустушки», або ж придумані просто так». Як приклад Сердюк навів один із медикаментів, що випускаються в РФ, від використання якого більшість країн світу відмовилися ще в 30-х років минулого століття.

«Два або три тижні тому всі бігали з протигангренозною сироваткою, яка випускається лише в Росії. Ми подумали, що якщо вона така потрібна, то, напевно, вона є й в інших країнах, оскільки гангрена є де завгодно. Ми дали запит нашим європейським колегам – знайдіть цю сироватку. І вони знайшли. У музеї Пастера! Чому? Тому що з 1939 року вона не використовується ніде, окрім Росії».

Всього, за оцінками експерта, в 2013 році Україна імпортувала з РФ медичних препаратів на суму 1 млрд грн.

Довідка УНІАН. За даними Державної фіскальної служби, в січні-липні цього року Україна імпортувала дозованих або фасованих для роздрібної торгівлі лікарських виробів на 1,275 млрд дол., експортувала – 134,4 млн дол. Основними постачальниками цієї продукції до країни за підсумками 7 місяців цього року були Німеччина, Індія та Франція.