Минэкономразвития выступает за отмену налогов на импорт электромобилей / Фото УНИАН

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України виступає за відміну податків на імпорт електромобілів, запропоновану в законопроекті народного депутата Володимира Полочанінова.

Про це на громадських слуханнях, присвячених проекту закону, повідомив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Роман Качур.

Автор законопроекту пропонує на 3 роки відмінити всі ввізні мита і акцизи на електромобілі. Проект передбачає звільнення від оподаткування операцій із ввезення на митну територію України електромобілів, а також операцій з підакцизними товарами з реалізації легкових автомобілів, оснащених електричними двигунами (крім гібридних двигунів), з кількістю місць для сидіння не більше дев'яти, включаючи місце водія.

Відео дня

За словами заступника міністра, це дасть змогу в майбутньому суттєво скоротити дефіцит платіжного балансу України за рахунок зниження споживання нафтопродуктів.

«Компонент нафтопродуктів забезпечив 40% мінусу нашого платіжного балансу, тобто курс гривні був би сьогодні іншим, якби не значний вплив компоненти нафтопродуктів», - сказав Качур, відзначивши, що торік споживання нафтопродуктів в Україні становило близько 20 млрд дол.

Читайте такожПродажі електромобілів у світі за рік подвоїлися

Разом з тим, представник інвестиційний-консалтингової групи "Астарта-таніт" Кирило Криволап повідомив про те, що 10% електромобілів в Україні змогли б скоротити імпорт нафтопродуктів на 1,5 млрд дол. на рік.

За його словами, Україна сама може налагодити виробництво електромобілів і батарей, враховуючи багаті родовища літію в країні.

"Даний напрям може означати для України 2-3% зростання ВВП щорічно", - сказав Криволап.

Під час обговорення законопроекту представники влади, імпортерів і бізнесу дійшли висновку, що така міра дасть змогу сформувати ринок автомобілів на електричній тязі в Україні і створити мінімальну інфраструктуру для заряджання авто.

Разом з тим, присутні відзначили, що для розвитку ринку електромобілів необхідна державна підтримка, і найбільш ефективною була б компенсація державою частини вартості електромобіля при купівлі, за прикладом розвинених країн.

Єдиними, хто виступив проти законопроекту, стали представники Запорізького автомобілебудівного заводу, назвавши його лобістським.

Читайте такожУ Європі за 38 млн євро створять інфраструктуру для авто на водневому паливі

Як повідомляв УНІАН, світові продажі електромобілів в 2013 році збільшились порівняно з 2012 роком удвічі - до 200 тисяч штук.

У грудні 2013 року Рада Євразійської економічної комісії (ЄЕК, наднаціональний орган Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану) ухвалила рішення тимчасово встановити нульову ставку ввізного митного збору на електромобілі з 1 лютого 2014 року по 31 грудня 2015 року включно.

В Україні продажі електромобілів поки що не мають масового характеру, на вітчизняних автодорогах їздять лише декілька сотень автомобілів з електричним двигуном.