Акциз на сиграты будут поднимать постепенно / socportal.info

Про це заявили представники Міністерства фінансів та Державної фінансової служби на круглому столі Світового банку «Ефективна політика оподаткування тютюнових виробів як важливий інструмент у сфері громадського здоров'я».

- Ми розуміємо, що зв'язок між збільшенням податкового навантаження і збільшенням надходжень до бюджету не є лінійним. Тому ми намагаємося досягти певного балансу. Тим більше, що за 2014 р. витрати населення на споживання алкоголю і тютюну знизилися на 5%. А в січні 2015 р. знизилася як номінальна, так і реальна зарплата населення на 8%, що також обмежує можливості населення на купівлю цих товарів. - заявив заступник директора Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України Юрій Романюк.

Слова експерта підтверджує і статистика доходів державного бюджету. Так, за минулий рік акцизи на тютюнові вироби зросли майже на 40%. Але при цьому доходи держбюджету від тютюнових виробів зросли лише на 0,2 млрд. грн., тобто лише на 1,1%.

Відео дня

- Одна з ключових цілей податкової політики - поступове приведення ставок акцизних податків до стандартів ЄС. Але залишається питання темпів підвищення акцизів. Щоб подальше їх підвищення не призвело до скорочення надходжень до держбюджету - застерігає Юрій Романюк.

З ним згоден і директор Департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Державної фіскальної служби України Віталій Герц.

- У минулому році ми одномоментно і досить серйозно збільшили майже на 40% акциз на тютюнові вироби. Середня вартість сигарет з фільтром в 2014 р. зросла на 22%, сигарет без фільтру - на 31%. Також парламент з 1 січня збільшила акциз для безфільтрових сигарет ще майже на 40%. І ввели податок з реалізації підакцизної продукції, що автоматично збільшило її середню роздрібну ціну на 5% - описує останні податкові зміни Віталій Герц.

Виходячи з цих податкових змін, зараз, на думку експерта, основне завдання Державної фіскальної служби - боротьба з контрафактним і тіньовим обігом підакцизної продукції.

- В рамках цього завдання зараз йде робота по створенню електронної акцизної марки, яка має стати істотним інструментом зниження тіньового обігу підакцизної продукції. У цьому році є тенденція по зростанню сплати акцизу з тютюнових виробів (за два місяці 2015 р. обсяги сплати акцизу зросли майже на 5%) - це важливо з точки зору реалізація плану імплементації Договору про асоціацію з ЄС - впевнений Віталій Герц.

Незважаючи на загальне вимога Євросоюзу підвищити мінімальний акциз на тютюнові вироби до 90 євро за 1000 шт., досвід нових країн Євросоюзу також демонструє поступовість і планомірність зміни акцизних ставок. Так, Словенії і Чехії запропонували ввести нові вимоги підвищення акцизу тільки через 5 років після їх вступу до ЄС, Польщі, Словаччині та Угорщині - через 6 років, Естонії, Латвії, Литві, Болгарії і Румунії - через 7 років.