REUTERS

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) Росії пропонує посилити контроль за іноземними інвестиціями. Випадків, коли для угоди буде потрібно узгодження уряду, може стати значно більше, випливає з проекту поправок, підготовлених ФАС (документ опублікований на порталі regulation.gov.ru), пишуть «Ведомости».

Зараз узгодження урядової комісії потрібно для угод, за якими іноземний інвестор отримає контроль над 25% російської компанії, яка працює в одній із стратегічних галузей, або набуває майно такої компанії на суму понад 25% балансової вартості її активів. Докладний перелік галузей, що мають стратегічне значення, міститься в законі про іноземні інвестиції в стратегічні галузі.

ФАС пропонує передбачити нові підстави для попередньої перевірки угоди в законі про іноземні інвестиції. Згідно з проектом поправок угода іноземного інвестора щодо російської компанії може підлягати попереднім погодженням, якщо вона має особливе значення для забезпечення оборони країни і безпеки держави. Рішення про це буде приймати президент або голова урядової комісії з іноземних інвестицій – зараз це Дмитро Медведєв.

Відео дня

Читайте такожКапітал тікає з Росії - у першому кварталі пішло $32,6 мільярда

У нинішньому формулюванні норма може зачепити будь-якої операції – незалежно від частки, яку отримує іноземний інвестор, або галузі, в якій працює російська компанія, яка його цікавить, пояснює партнер Goltsblat BLP Микола Вознесенський.

Ніде не сказано, що саме має особливе значення для оборони та безпеки Росії, і трактувати це поняття можна досить широко, констатує він.