Фото УНИАН

Стан економіки 20 російських регіонів відповідає дефолтному. До такого висновку прийшли фахівці Центру аналізу доходів і рівня життя НДУ Вищої школи економіки (ВШЕ), пишуть «Ведомости».

Економісти зазначили, що «хоча в Росії дефолт регіонів через політичні причини неможливий, характеристики регіонів цієї групи йому відповідають». Мова йде про зниження бюджетної забезпеченості (витрати на особу з урахуванням індексу бюджетних витрат у більшості таких регіонів у 1,5 разу нижчі, ніж середньорегіональні 61 тисяча рублів), високий або надвисокий борг, а також високий бюджетний дефіцит.

До числа таких «дефолтних» регіонів експерти ВШЕ віднесли, серед інших, Удмуртію та Амурську область з дефіцитом понад 20% за боргу понад 80%, Костромську, Смоленську області і Мордовію, борг яких перевищує 100% доходів, а також Чукотку з заборгованістю 125%.

Відео дня

Читайте такожРосійська економіка за три місяці впала на 1,9%

Як зазначають у Центрі аналізу доходів і рівня життя НДУ ВШЕ, в регіонах Росії вже йде процес скорочення соціальних витрат, можливості оптимізації несоціальних витрат практично вичерпані. При цьому за останні п'ять років (у 2009-2014 роках) зростання фінансування соціальних статей у регіональних бюджетах становило більше 80% при тому, що номінальні витрати за той же період збільшилися на 43%. На тлі стагнації цей фактор призвів до кризи регіональних бюджетів: минулого року в 47 регіонах борг перевалив за половину доходів, дефіцит бюджету майже у половини регіонів перевищив середньорегіональні 5%.

Читайте такожБорщовий набір для росіян подорожчав майже на 50 % за рік - WSJ

Рахункова палата раніше попереджала, що заплановане в 2015 році зменшення трансфертів з федерального бюджету в регіональні (на 9% або 145 млрд рублів) може ще більше розбалансувати останні і призвести до зростання заборгованості регіонів.