REUTERS

У Туркменістані співробітникам державних організацій заборонили купувати долари і євро. Про це повідомляє «Хроніка Туркменістану».

За даними видання, на початку грудня в установах Ашхабада відбулися збори, на яких співробітникам було оголошено про заборону (чим це пояснили – не уточнюється). Порушникам пригрозили звільненням.

Повідомляється, що від купівлі доларів і євро застерегли, зокрема, працівників «Туркменгалантереї» і «Туркменбакалії», а також працівників місцевих органів влади.

Відео дня

Офіційного підтвердження або спростування цієї інформації не надходило.

Видання зазначає, що в умовах дефіциту іноземної валюти влада вводить обмеження, щоб знизити попит населення на неї. Раніше жителям країни заборонили купувати більше $8 тисяч в рік. Крім того, іноземним компаніям в Туркменістані заборонили платити зарплату іноземною валютою, повідомлялося також, що була обмежена конвертація валют для підприємців.

Читайте такожТуркменістан заявив про готовність постачати в Україну нафту і газ

На початку 2015 року національна валюта Туркменістану - манат - була девальвована на 20%. Президент республіки Гурбангули Бердимухамедов при цьому визнав наявність негативних явищ в туркменській економіці.

Днями, виступаючи на урядовій нараді, голова Туркменістану оголосив догану голові Центробанку Мердану Аннадурдиєву. При цьому він зажадав «вжити заходів щодо вдосконалення механізмів валютного регулювання, у тому числі щодо збільшення обсягів надходження валютних коштів від експорту товарів у зарубіжні країни».