Фото УНІАН

Як повідомили УНІАН у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну, про це він заявив у передачі «10 хвилин з прем’єр-міністром».

Уряд проголосив масштабні зміни в керівництві державних компаній, деполітизацію діяльності державних компаній і «запровадження єдиного принципу функціонування державних компаній - принципу економічної ефективності, який базується на незалежності директорів», - сказав прем’єр.

Він наголосив на важливості впровадження нових підходів до призначення керівників державних компаній.

Відео дня

Читайте такожПивоварський пропонує масово продати транспортні держактиви

«Якщо ми продовжимо роботу по призначенню незалежних керівників 50-ти найбільших державних компаній, - незалежних від політиків, уряду і будь-яких бізнес-інтересів, - це дасть можливість покращити фінансові результати цих компаній», - переконаний він.

Яценюк підкреслив, що такі зміни вже проведені в НАК «Нафтогаз України», «яка ще рік тому мала збитки 10 мільярдів доларів, а в цьому році вона вже буде прибутковою».

Читайте такожМінфін має намір оцінити ризики від роботи держпідприємств

Він пояснив, як такі нові підходи до призначення керівників держкомпаній можуть вплинути на соціальні стандарти й заробітні плати громадян.

«За результатами року кожна компанія перераховує дивіденди до державного бюджету країни. Ці дивіденди йдуть до бюджету, і бюджет здатний збільшити соціальні стандарти, виплати вчителям, лікарям, фінансування об'єктів інфраструктури. Тобто, бюджет здатний таким чином фінансувати потреби кожного громадянина країни», - наголосив глава уряду.

Читайте такожЯценюк: ЄС позитивно оцінює хід реформ в Україні

Як повідомляв УНІАН, 11 лютого на засіданні уряду Яценюк заявив, що провідні 50 державних компаній України мають отримати нових керівників, які будуть обрані на конкурсах Номінаційним комітетом при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

При цьому прем'єр наголосив, що ані міністри, ані народні депутати, ані бізнесмени не повинні втручатися в ці рішення. За його словами, після держпідприємств конкурси на керівні посади відбудуться у держбанках.