REUTERS

Президент Росії Володимир Путін оголосив догану віце-прем'єру, який курирує космічну галузь, Дмитру Рогозіну і сувору догану голові "Роскосмосу" Ігорю Комарову, повідомляє "Комерсант".

Причиною став збій, що призвів до скасування пуску ракети «Союз» з космодрому "Восточний". Президент влаштував їм рознос — не через збій, а через його причини: те, що трапилося виявилося прикладом ідеального нехлюйства.

Володимир Путін також оголосив постанову про неповну службову відповідність гендиректору НВО автоматики Леоніду Шалімову, з підприємства якого в Єкатеринбурзі був отриманий кабель, сигнал від якого про несправність отримала автоматика, що призвело до зриву запуску.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, перший запуск із космодрому "Восточний" повинні були виконати 27 квітня о 05:01 (мск). Триступенева ракета-носій "Союз-2.1, а" з розгінним блоком "Волга" повинна була вивести на орбіту космічний апарат "Лелека-2Д", науковий супутник МДУ "Ломоносов", а також наносупутник SamSat-218.

За півтори хвилини до старту запуск перенесли. Це пояснили технічними проблемами. Збій зафіксувала автоматична система: виявився пошкоджений прилад, який відповідає за включення і вимикання двигунів, відділення ступенів і напрямок польоту. Запуск ракети з другої спроби провели 28 квітня.