кабмін кабмин кму / УНИАН

Кабінет міністрів України оприлюднив розпорядження про звільнення голови Державного агентства лісових ресурсів Олександра Ковальчука. Рішення було прийнято на засіданні уряду 11 травня.

Коментуючи звільнення чиновника, прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначав, що основними причинами прийнятого урядового розпорядження стали безконтрольна вирубка лісів, а також організація експорту цінних порід деревини під виглядом дров. Одночасно з тим, Гройсман доручив Мінприроди, Нацгосслужбе, Мінагропроду провести службове розслідування фактів бездіяльності керівництва Державної екологічної інспекції України у сфері охорони та збереження лісових ресурсів. Про результати розслідування необхідно повідомити уряду вже наприкінці травня.

Крім того, у місячний термін Мінприроди, Мінагропрод, Мінрегіон, Держлісагенство, Держрибагентство повинні розробити і подати Кабінетові міністрів відповідні проекти актів щодо реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища шляхом визначення єдиного контролюючого органу в цій сфері і передачі йому всіх контрольних функцій.

Відео дня

Читайте такожУряд заборонив рубку в лісах і звільнив керівника Держлісагентства

Довідка УНІАН. В управлінні Держлісагентства на поточний момент перебуває близько 68% лісів країни, інші належать іншим лісокористувачам. Дані про вирубку лісів та відновлення лісового господарства на офіційному сайті Держлісагентства датуються 2013-2014 роком і з того часу не оновлювалися. Станом на 2013 рік, офіційно обсяг відновлення лісів перевищував обсяг вирубки в півтора рази.

Разом з тим, з інших відкритих джерел відомо, що за останні роки в Україні частка "тіньової" вирубки, не піддається якомусь обліку, становить не менше 20% від загального обсягу вирубки. За даними ряду ЗМІ, при літньому - пікової - вирубці в 14-15 мільйонів кубометрів на тіньовий ринок припадає близько 3 мільйони кубометрів лісу.