REUTERS

Російське Міністерство фінансів прогнозує дефіцит бюджету в 2016 році близько 3,0-3,3 відсотка ВВП за середньої ціни нафти $40 за барель і за умови реалізації всіх заходів щодо підвищення доходів і скорочення витрат.

Читайте такожМіністр фінансів РФ знову попередив про ризик вичерпання резервного фонду країни до 2017 року

Про це повідомив міністр фінансів РФ Антон Силуанов, передає Рейтер.

Відео дня

За його словами, є імовірність, що владі доведеться витратити на покриття дефіциту з Резервного фонду більше запланованої суми в 2,1 трильйона рублів (32 млрд дол. – ред.).

"За ціни $40 ми оцінюємо дефіцит бюджету в 2016 році близько 3,0-3,3 відсотка ВВП. Якщо будуть в повному обсязі передбачені всі заходи щодо підвищення доходів, оптимізації видатків, джерел фінансування дефіциту", - сказав Силуанов .

"Цього року за планом ми залучаємо кошти Резервного фонду - 2,1 трильйона рублів. Можливо, це буде трохи більше. Ми будемо всіляко мінімізувати витрати з резервів, розуміючи, що подушка безпеки нам потрібна на майбутні роки, і витрачати її ми не маємо наміру".

Одне з джерел наповнення казни, дивіденди держкомпаній, принесе в бюджет менше коштів, ніж очікувалося раніше. За словами Силуанова, влада очікувала отримати більше 400 мільярдів рублів за рахунок дивідендів, але ця сума буде в кінцевому рахунку меншою.

Читайте такожВлада Росії визнала, що економічна криза в країні надовго

Тим не менш, Мінфін РФ не змінює оцінки дефіциту бюджету в 2016 році навіть з урахуванням того, що скарбниця отримає менше, ніж планувалося, від дивідендів держкомпаній.

"Уряд разом з такими рішеннями розглядає пропозиції щодо додаткових ресурсів, які можуть бути залучені в поточному році до бюджету", - сказав Силуанов, але відмовився їх назвати.

Минулого тижня заступник міністра фінансів Олексій Моїсеєв сказав, що Мінфін РФ покриє відсутні доходи бюджету у зв'язку з виключенням ряду держкомпаній з виплати підвищених дивідендів за рахунок коштів Резервного фонду.