Узбекистан до кінця травня 2013 року може приєднатися до зони вільної торгівлі СНД, договір про створення якої 18 жовтня 2011 року підписала низка країн колишнього СРСР, у тому числі і Україна.

Як передає власний кореспондент УНІАН у Республіці Білорусь, про це 29 січня повідомив журналістам директор Першого департаменту країн СНД МЗС Росії Михайло Євдокимов перед початком консультацій між міністерствами закордонних справ у Виконкомі СНД.

«На 31 травня в Мінську заплановано засідання Ради голів урядів СНД. Можливо, до цього часу завершиться процес приєднання Узбекистану до зони вільної торгівлі СНД», - сказав М.Євдокимов.

Відео дня

Він також відзначив, що не виключено, що до середини 2013 року всі країни, які підписали Договір про зону вільної торгівлі, його ратифікують.

«Киргизстан і Таджикистан ще не ратифікували договір, але процедура у стадії завершення. Цей договір вигідний усім країнам, тому що з урахуванням ситуації у світі взаємна торгівля збільшується. Це означає, що збільшуються податки, є більше коштів, щоб платити пенсії. Це вигідно усім країнам СНД та нашим громадянам», - підкреслив М.Євдокимов.

На консультаціях між міністерствами закордонних справ у Виконкомі СНД 29-30 січня обговорюються питання щодо співпраці країн - учасниць Співдружності, набирання чинності Договором про зону вільної торгівлі, святкування 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Учасники консультацій планують також розглянути хід підготовки до засідання Ради міністрів закордонних справ СНД, яке відбудеться 5 квітня у Ташкенті, узгодити проект плану багаторівневих консультацій між міністерствами закордонних справ у Співдружності на 2013 рік.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2012 року голова виконавчого комітету – виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв прогнозував, що Узбекистан приєднається до Договору про зону вільної торгівлі у рамках СНД до кінця 2012 року.

18 жовтня 2011 року в Санкт-Петербурзі прем'єр-міністри країн СНД підписали Договір про створення зони вільної торгівлі. Документ підписали очільники урядів Росії, України, Білорусі, Казахстану, Вірменії, Таджикистану, Молдови і Киргизстану.

Не підписали договір Азербайджан, Туркменістан і Узбекистан. Водночас було заявлено, що ці країни планують приєднатися до нього.

30 липня 2012 року Верховна Рада ратифікувала Договір про ЗВТ у рамках СНД. Україна стала третьою, після Росії і Білорусі, країною, яка ратифікувала документ.

9 серпня 2012 року Президент Віктор Янукович підписав Закон «Про ратифікацію Договору про зону вільної торгівлі».