Киев / Фото УНИАН

Президент України Петро Порошенко застосував право вето до закону про внесення змін до Закону України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" про посилення захисту прав позичальників, оскільки законопроект дублює існуючі норми і не вирішує проблем валютних позичальників.

Згідно з повідомленням на сайті Верховної Ради, пропозиції глави держави до зазначеного законопроекту були направлені в парламент 13 січня.

Згідно з документом, зазначений Закон не вирішує проблеми громадян - позичальників за споживчими кредитами, наданими їм кредитними установами в іноземній валюті, оскільки він лише уточнює існуючий механізм заборони на стягнення їх майна, а не вирішує проблему погашення валютних кредитів.

Відео дня

«Таким чином, закон, який розглядається, фактично лише відкладає вирішення проблеми погашення банківських кредитів в іноземній валюті на невизначений термін, залишивши позичальника наодинці з боргом, який збільшується в нинішніх умовах», - йдеться в документі.

Читайте такожДепутати заборонили штрафувати жителів зони АТО за несплату компослуг

Як повідомляв УНІАН, парламент затвердив вказаний законопроект наприкінці грудня 2014 року, за це рішення проголосували 269 з 304 народних депутатів. Законопроектом передбачається: заборона на вилучення в беззаперечному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса нерухомого житлового майна, яке відповідає критеріям, визначеним у цьому документі; заборона на примусове виселення мешканців такого житлового майна у будь-якому порядку; заборона на вилучення в беззаперечному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса іншого майна (майнових прав), яке відповідно до законодавства або кредитного договору підлягає стягненню з позичальника, вказаного в цьому документі, в разі недостатності коштів, одержаних стягувачем від реалізації (переоцінки) предмету застави (іпотеки).