Фото УНИАН

Верховна Рада України прийняла в першому читанні і за основу президентський проект закону «Про особливості доступу до інформації у сферах постачання електричної енергії, природного газу, теплопостачання, централізованого постачання гарячої води, централізованого водопостачання і водовідведення» (№2505а).

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосувало 256 із 333 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

«Законопроектом пропонується на законодавчому рівні затвердити механізм реалізації права споживачів на вільний доступ до інформації на ринках енергетики і комунальних послуг», - сказав представник президента України у Верховній Раді Степан Кубів.

Відео дня

Він також повідомив, що прийняття цього закону дозволяє забезпечити безперешкодне і безкоштовне отримання інформації за цілим рядом даних, що стосуються цін і тарифів на ресурси, їх якості, реальних обсягів споживання та іншої інформації, наприклад, про інвестиційні програми, джерела їх фінансування, залучені кредити та їх цільове використання в даній галузі.

Читайте такожСубсидії на оплату комунальних послуг отримують понад 10 мільйонів українців

Кубів уточнив, що даний законопроект дозволяє відкрити доступ до даних про надання населенню теплових, водних та енергетичних ресурсів і покликаний сприяти забезпеченню прозорості в діяльності суб'єктів господарювання.

Згідно з пояснювальною запискою, реалізація цього закону не потребує додаткових витрат з держбюджету.

Довідка УНІАН. Даний законопроект був внесений до Верховної Ради президентом України і був зареєстрований на сайті парламенту 14 серпня 2015 року.