Фото УНИАН

В Україні з 1 липня подорожчала послуга з централізованого гарячого водопостачання та опалення, що пов'язано з встановленням єдиної ціни на газ для населення і підприємств теплокомуненерго на рівні 6,8 тис. грн за тисячу кубометрів.

Читайте такожГройсман назвав запровадження ринкової ціни на газ головним антикорупційним кроком

Відповідні рішення раніше були прийняті Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Відео дня

Вартість 1 куб. м гарячої води залежить від підприємства, що надає дані послуги, а також від наявності електроенергії. У столиці постачанням гарячої води займаються компанії «Київенерго» і «Євро-реконструкція» (Дарницька ТЕЦ), а тарифи знаходяться на рівні 35-43 грн за кубометр.

Таким чином, вартість гарячої води від «Київенерго» з липня становитиме 83,1 грн за куб. м з рушникосушкою і 76,71 грн без рушникосушки. У постачальника «Євро-Реконструкція» тариф буде на рівні 71,83 грн і 66,37 грн відповідно.

Читайте такожВ Україні значно підвищили тарифи на холодну воду

Споживачі послуг від "Львівтеплоенерго" будуть платити відповідно 80,42 грн і 74,03 грн. Для споживачів "Залізничтеплоенерго" (Львівська обл.) тариф буде на рівні 77,42 грн і 71,54 грн. В Одесі вартість гарячої води збільшитися до 77,18 грн при наявності рушникосушки і до 71,37 грн без неї.

Крім того, НКРЕКП з липня майже вдвічі підвищила тарифи на теплопостачання. Наприклад, вартість 1 Гкал тепла від компанії «Київенерго» для споживачів (за наявності квартирного або будинкового лічильника) збільшується з 657,24 грн до 1416,96 грн, а за відсутності приладів обліку вартість опалення одного квадратного метра приміщення обійдеться в 32,97 грн/місяць порівняно з 16,14 грн/міс. раніше.

Послуги «Євро-реконструкції» подорожчають до 1204,18 грн/Гкал і 31,86 грн/кв. м на місяць відповідно.

Читайте такожГройсман попросив українців не панікувати через нові ціни на газ: Все буде адресно компенсовано

Подібний рівень підвищення тарифів буде і в ряді інших міст країни.

Докладніше зі структурою тарифів і їх новим розміром у всіх регіонах України можна ознайомитися на сайті НКРЕКП.

Як повідомляв УНІАН, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, на тлі встановлення з 1 травня єдиної ціни на природний газ для населення в 6 879 грн/тис. куб. м підвищила з 1 липня тарифи на централізоване теплопостачання та гарячу воду в Україні в середньому на 75-90%.

27 квітня під час прийняття рішення Кабміну щодо ціни на газ перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик наголосили, що встановлення такої ціни поставить крапку у спекуляціях на газовому ринку країни.

Голова уряду Володимир Гройсман підкреслив, що дане рішення є непростим і викличе широкі дискусії в суспільстві, але воно дозволить скасувати всі існуючі раніше схеми, які дозволяли заробляти на різниці в ціні на паливо.

Президент України Петро Порошенко назвав дане рішення Кабміну серйозним антикорупційним кроком.