Фото УНИАН

Уряд розробляє модель часткової монетизації зекономленої субсидії, яка залишиться на кінець наступного опалювального сезону на рахунках домогосподарств, повідомила прес-служба віце-прем'єр-міністра Павла Розенко.

Читайте такожКомунальні нововведення: українців, які отримують субсидії, зобов'яжуть оплачувати 15% вартості послуг

Відео дня

«Ми працюємо над тим, щоб монетизувати залишки субсидії, тобто ті кошти, які може отримати людина в результаті економного споживання газу, електроенергії тощо. Якщо у кінці опалювального сезону у субсидианта буде економія, то ця економія буде монетизована, і ці кошти можна буде використати на заходи з енергозбереження», - цитує Розенка прес-служба.

Водночас він зазначив, що повна монетизація субсидій зараз неможлива. «Є повний консенсус в уряді, і цю позицію підтримує і експертне середовище, що монетизувати всі субсидії для 9 млн українських сімей неможливо», - цитує Розенка прес-служба.

Віце-прем'єр також зазначив, що з травня поточного року за призначенням субсидії звернулося понад 500 тис. українських сімей. Таким чином, кількість субсидиантів збільшилася до 6 млн домогосподарств. 

Читайте такожКабмін підрахував невикористані субсидії на опалення та вирішив їхню долю

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів 25 серпня затвердив порядок повернення до держбюджету невикористаних залишків коштів по субсидіях на опалення, які перевищують вартість (станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу або 150 кВт/год електричної енергії, залежно від того, який тип опалення використовується.

У лютому поточного року тодішній міністр соціальної політики Павло Розенко заявив, що невикористаний на кінець опалювального періоду обсяг газу, що покриваються субсидією, може бути за рішенням уряду використаний домогосподарствами у літній період або монетизований.

У серпні стало відомо, що уряд не буде монетизувати кошти по субсидіях населення, залишилися невикористаними через завищені соціальні нормативи споживання житлово-комунальних послуг.

Як пояснюється, два роки тому на опалення 1 квадратного метра за нормативами виділялося 11 кубічних метрів газу. Потім показник знизили до 7 куб м. Тепер норматив становить 5,5 кубометра. При цьому, за словами міністра соцполітики Андрія Реви, минулої зими він становив у середньому 5,3 кубометра на 1 кв. м житла.