Минюст в очередной раз призвал депутатов открыть государственные реестры / Фото УНИАН

Міністерство юстиції закликає депутатів Верховної Ради прийняти закон, що передбачає публічність державних реєстрів, зокрема – реєстру речових прав на нерухоме майно.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції у вівторок повідомив очільник Мінюсту Павло Петренко.

«Я хотів би, щоб якнайшвидше прийняли законопроект у парламенті про публічність реєстрів. Ми його підтримуємо, й м'яко кажучи, дуже сильно переконуємо депутатів», - сказав Петренко.

За його словами, даний законопроект серед усього іншого дозволить виявляти потенційних корупціонерів, а також усунути афери з нерухомістю.

«Коли цей реєстр публічний, тоді сенсу робити фальсифікації й підробку документів взагалі не буде. Будь-який документ із печатками і водяними знаками можна підробити при бажанні, а якщо інформація загальнодоступна, то і нотаріус, і реєстратори, і покупець або продавець тієї або іншої квартири може зайти в інтернет і звірити інформацію», - пояснив міністр.

Разом із тим він зазначив, що самі депутати поки не поспішають приймати цей законопроект, аргументуючи це своїми побоюваннями про можливі зловживання в разі відкриття реєстрів. Проте, за словами Петренка, досвід Грузії, де держреєстри були відкриті при проведенні реформ, свідчить, що такі побоювання безпідставні.

«Якщо парламент його не схвалить – це буде ще одна оцінка діям народних депутатів. Основні нарікання в них викликає те, що це ж люди знатимуть про все майно. Але я повинен сказати, що якщо у вас є проблеми з вашою декларацією, незадеклароване майно, то це питання не до публічного реєстру, а до правоохоронних органів», - зазначив міністр Петренко.

Очільник Мінюсту також повідомив, що у разі ухвалення відповідного закону, реєстри буде відкрито в найкоротші терміни.

«Ми за 1,5-2 місяці відкриємо (реєстри – УНІАН) повністю, ми готові до цього», - сказав він.

Читайте такожНотаріуси з 8 травня зможуть надавати витяги з Держреєстру нерухомості

Як повідомлялося, наприкінці березня цього року Верховна Рада вже розглядала законопроект, що передбачає відкриття реєстру речових прав на нерухоме майно, але тоді проект не набрав достатньої кількості голосів. Проте вже в квітні в парламенті був зареєстрований законопроект № 4728, що також передбачає відкриття реєстрів.