Фото УНИАН

Пеня для споживачів у разі невчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу, передбачена новою редакцією закону «Про житлово-комунальні послуги», в разі ухвалення Верховною Радою набуде чинності вже з 1 січня 2015 року.

Як повідомила прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства (Мінрегіон), про це заявила начальник управління економіки систем життєзабезпечення міністерства Наталія Хоцяновська.

Читайте такожУ Яценюка хочуть встановити штраф за несвоєчасну оплату житлокомпослуг

Відео дня

При цьому вона нагадала, що норма про стягнення пені діяла і продовжує діяти в українському законодавстві.

«Статтею 20 закону України «Про житлово-комунальні послуги» встановлено, що одним із зобов'язань споживача є «в разі невчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги платити пеню у встановлених законом або договором розмірах». Проте розмір і порядок нарахування пені законодавчо не визначено», - цитує Хоцяновську прес-служба Мінрегіону. 

Разом з тим, чиновник відзначила, що нова редакція закону «Про житлово-комунальні послуги» передбачає пеню в розмірі 0,1% суми простроченого платежу, яка нараховується за кожен день прострочення, але не більше 100% загальної суми боргу. При цьому пеня за кожен місяць нараховується окремо, тобто за 1 місяць розмір пені може досягати максимум 3%. 

«Для прикладу: при виникненні у споживача заборгованості у розмірі 100 грн на місяць йому буде нарахована пеня у розмірі 3 гривень», - резюмувала Хоцяновська.

Тому, на її думку, введення пені є більшою мірою психологічною, ніж матеріальною мірою у розв‘язанні проблеми заборгованості населення за житлокомунпослуги.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці серпня Кабмін подав на розгляд Верховної Ради нову редакцію законопроекту «Про житлово-комунальні послуги» (проект закону №4563 від 29 серпня 2014 року), яка, серед іншого пропонує встановити пеню для споживачів у разі невчасної або неповної оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 0,1% від суми простроченого платежу. Відповідно до документу, нарахування пені починається з першого робочого дня, що наступає за останнім днем граничного терміну внесення плати за житлово-комунальні послуги. Нарахування пені здійснюється виконавцем або керівником багатоквартирного будинку.

При цьому граничним терміном внесення плати за житлокомунпослуги є 20 число місяця, наступного за розрахунковим. Пеня за кожен місяць нараховується окремо.

Законопроектом також передбачено, що порядок нарахування і стягнення пені затверджується Кабінетом міністрів України.

Довідка УНІАН. За даними Державної служби статистики, заборгованість населення України з оплати житлово-комунальних послуг у липні 2014 року порівняно з червнем знизилася на 1,1% - до 11,032 млрд грн. При цьому в січні-липні 2014 року українці сплатили за житлово-комунальні послуги 22,4 млрд грн, що становить 103,5% нарахованих за цей період сум. У 2013 році українці сплатили за житлокомунпослуги 38,4 млрд грн, що становить 99% нарахованих торік сум.