/ www.segodnya.ua

Кабінет міністрів планує, за умови проведення запланованих упродовж року успішних реформ у бюджетній і податковій сфері, з грудня 2015 року підвищити соціальні стандарти, включаючи мінімальну зарплату і пенсії, на 13%, заявив міністр соціальної політики Павло Розенко на прес-конференції в Кабміні.

За словами міністра, крім перетворень в податковій і бюджетній сфері, які збільшують податкове навантаження і скасовують пільги для деяких категорій населення, уряд обговорює з парламентом свої плани з підвищення соціальних стандартів, включаючи мінімальну зарплату.

«Якщо ми проведемо реформи, ми взяли на себе амбітне завдання з грудня місяця підвищити соціальні стандарти на 13%», - сказав Розенко.

Відео дня

Міністр відзначив, що заяви парламентаріїв про претензії до податкової реформи і держбюджету на 2015 рік, оскільки вони розроблялися без їхньої участі, не відповідають дійсності. «Вперше бюджетний процес пройшов за участю всіх коаліцій, у нас були як окремі зустрічі, так і обговорення в комітетах», - сказав він.

Читайте такожДепутати повернули Яценюку на доопрацювання законопроект про скасування низки пільг

Розенко відзначив, що дефіцит бюджету Пенсійного фонду наближається до 100 млрд грн, що не дає можливості підвищувати пенсії пенсіонерам, при цьому уряд не пропонує підвищувати пенсійний вік і єдиний соціальний внесок.

Водночас, він відзначив, що при безадресному розподілі пільг вони часто потрапляють «не до тих рук», тому уряд пропонує перейти на адресну допомогу незахищеним верствам населення.

Читайте такожВ Україні пенсіонерів більше, ніж тих, хто платить податки - міністр

Як повідомляв УНІАН, уряд пропонує парламенту затвердити держбюджет на 2015 рік з дефіцитом на рівні 3,7% ВВП, заснований на прогнозі падіння ВВП на 4,3% при інфляції 13%. До затвердження бюджету уряд наполягає на проведенні радикальних перетворень в бюджетній і податковій системі, запропонувавши з цією метою на розгляд парламенту близько 40 законопроектів, обговорення яких триває.