Фото УНИАН

Пенсійний фонд України не має достатнього обсягу фінансування для виплати пенсій на існуючому рівні, й для забезпечення всіх зобов'язань перед пенсіонерами необхідно близько 80 млрд грн, сказав міністр соціальної політики України Павло Розенко в ефірі Першого національного, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

«Для виплати пенсій в існуючих розмірах сьогодні, Пенсійному фонду не вистачає близько 80 млрд грн. Якщо говорити прямо, він (Пенсійний фонд - УНІАН) - банкрут, і без допомоги держави цієї фінансової установи просто не існувало б», - цитує міністра прес-служба Міністерства.

Водночас, як зазначають у Мінсоцполітики, Розенко підкреслив, що завдяки принциповій політиці керівництва країни й групи переговірників із ключовим кредитором Міжнародним валютним фондом, Україні вдалося відійти від вимоги МВФ про підвищення пенсійного віку для стабілізації бюджету Пенсійного фонду. «Переговори з МВФ були дуже важкими, і в першому варіанті меморандуму МВФ вимагав підвищити пенсійний вік до 65 років. Але завдяки нашій спільній позиції від цієї ключової вимоги вдалося відійти, - зазначив Розенко. - Однак чи доведеться знову повертатися до питання підвищення пенсійного віку - залежить від того, наскільки швидко ми зможемо вивести зарплати з тіні, наскільки швидко економіка дасть ресурс. 200 млрд грн щорічно виплачується в тіньовому секторі, й з них не сплачуються ніякі внески. А на сьогодні - це основний ресурс Пенсійного фонду».

Відео дня

Читайте такожМінсоцполітики планує до травня розробити законопроект про накопичувальну пенсійну систему

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2015 рікіз обсягом загальних доходів 234,4 млрд грн і дефіцитом, який буде безпосередньо покриватися з держбюджету, в 19 млрд грн. При цьому бюджет розрахований з урахуванням збільшення загальнодержавного фонду заробітних плат на 5,6% та індексації мінімальних пенсій і прожиткового мінімуму з 1 грудня цього року.

В Україні налічується близько 13,5 млн пенсіонерів. У середині березня в Україні набув чинності закон про скорочення пенсій працюючим пенсіонерам, чиї пенсії перевищують 1453 грн, на 15%, а також про тимчасове скасування спецпенсій для пенсіонерів, які займають так звані спеціальні державні посади.

Основний кредитор України - Міжнародний валютний фонд прогнозує зростання доходів бюджету Пенсійного фонду країни до 2020 року на 37% - до 396,4 млрд грн на тлі прогнозного зростання економіки країни.