Размер пособия не зависит от того, какой ребенок по очередности

Кабінет міністрів України в проекті закону про перегляд держбюджету на 2014 рік пропонує встановити єдиний розмір допомоги при народженні дитини на рівні 41 280 грн незалежно від того, який він за черговістю, об'єднавши його з допомогою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Про це йдеться в проекті закону №4575 про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2014 рік”, зареєстрованому в парламенті 27 березня.

За даними уряду, на сьогоднішній день розмір допомоги при народженні дитини залежить від того, яким за рахунком дитина народилася.

Відео дня

«Сьогодні розмір допомоги при народженні дитини значно диференційований і встановлено у сумі, кратній 30 розмірам прожиткового мінімуму - на першу дитину (35,28 тис. грн), 60 розмірам прожиткового мінімуму - на другу дитину (70,56 тис. грн), 120 розмірам прожиткового мінімуму - на третю і кожну наступну дитину (141,12 тис. грн), виходячи з розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, встановленого на день народження дитини", - йдеться в пояснювальній записці до документа. Виплата допомоги в разі прийняття законопроекту буде здійснюватися одноразово у обсязі 10320 грн, а інші кошти будуть виплачуватися протягом наступних трьох років рівними частинами - по 860 грн.

Уряд вважає, що це дозволить відновити принцип соціальної справедливості при наданні допомоги при народженні, оскільки дані зміни будуть гарантувати рівні права на отримання державної підтримки для повноцінного розвитку і виховання дитини.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 27 березня, Верховна Рада включила до порядку денного законопроектпро запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні, а також законопроект про внесення змін у Закон “Про Державний бюджет України на 2014 рік”. Народні депутати вирішили продовжити пленарне засідання до завершення розгляду всіх питань порядку денного.

У законопроекті про держбюджет Кабмін пропонує збільшити обсяг дохідної частини держбюджету на 2014 рік на 24,7 млрд грн і скоротити витрати на 23,8 млрд грн.