«Ми просимо президента захистити інтереси іноземних інвесторів в Україні і взяти справу під особистий контроль. Просимо доручити Генеральній прокуратурі України негайно перевірити законність рішення Подільської районної прокуратури і відновити наше розслідування у справі про розкрадання активів. Доручити СБУ перевірити законність дій посадових осіб, які можуть бути ланкою у шахрайській схемі на фондовому ринку України», - повідомив на прес-конференції в УНІАН голова Foyil Capital Limited.

Розповідаючи про суть справи, Фойл зазначив, що в липні поточного року він продав Олександру Смалію і опосередковано Сергію Голубицькому свою компанію Foyil Securities New Europe, яка є ліцензованим українським брокером. Надалі продана компанія за умовами угоди була перейменована в Uр Securities. Тим не менше, Фойл продовжив обслуговувати рахунки в цінних паперах компанії Foyil Capital Limited у проданому покупцю.

Читайте такожЕкономіст розповів, що відлякує іноземних інвесторів від України більше, ніж війна

Відео дня

За словами іноземного інвестора, нові власники компанії незаконним шляхом привласнили дивіденди Foyil Capital Limited на суму майже 770 тис. грн. Крім того, шахраї вивели з компанії всі активи у цінних паперах, приблизна вартість яких складає понад 1 млн дол.

«Цей випадок фінансового тероризму загрожує не лише моїм інвесторам, а також іншим 300 українським інвесторам», - заявив він.

У зв'язку з цим Фойл звернувся до суду і незабаром на дане майно було накладено арешт з метою недопущення його перепродажу. Проте пізніше прокуратура Подільського району Києва закрила кримінальне провадження у даній справі.

«Поки проводилося слідство, на моїх співробітників, які є постраждалою стороною, постійно чинився тиск з боку прокурора прокуратури Подільського району Києва Микити Ільїна. У кінцевому підсумку 28 жовтня цього року він підписує постанову про закриття кримінального провадження, не побачивши у крадіжці цінних паперів та коштів клієнтів складу злочину. Усі наші спроби відновити розгляд справи не дали результату», - сказав Фойл.

Читайте такожБез інвестицій на Україну чекає дефолт - The Economist

Він зазначив, що власник компанії UP Securities Олександр Смалій зняв себе з посади керівника компанії, призначивши на це місце Олександра Тарасова, який раніше був засуджений на 4 роки за крадіжку. Після закриття кримінального провадження та «розморожування» активів Тарасов перевів вкрадені цінні папери на рахунки фізичних осіб і компаній, які перебувають у непідконтрольної Україні зоні АТО.

«Немає ніякої гарантії, що ці кошти не будуть використані для фінансування терористів з метою подальшої дестабілізації ситуації в Україні», - додав Фойл.

Підбиваючи підсумки прес-конференції, американський інвестор зазначив, що відсутність реакції з боку керівництва країни стане негативним сигналом для іноземних інвесторів, які планують вкладати кошти в економіку України.

Читайте такожЧерез війну на Донбасі індекс ділової активності в Україні та Росії впав до найнижчих показників у Европі

«Нестабільність української економіки, рейдерські атаки на бізнес, корупція, неідеальне законодавство, упереджені рішення українських судів сьогодні - усе це перешкоджає входженню у країну іноземних інвесторів... Імовірність повернути наші цінні папери поки що висока, однак, якщо зараз не буде ніякої реакції з боку правоохоронних органів, вона буде наближатися до нуля. Якщо це станеться, це буде чітким сигналом для іноземних інвесторів, що зараз не час дивитися на Україну», - наголосив Фойл.

Раніше УНІАН повідомляв, що, на думку прем'єр міністра Арсенія Яценюка, МВФ та СБ залишаються поки що єдиними інвесторами в економіку України.

Довідка УНІАН. Група компаній Foyil Group була заснована у 1996 році з відкриттям компанії з управління активами, спрямованої на ринки, що розвиваються, Європи і світу в цілому. У квітні 1997 року був заснований Foyil Ukrainian Opportunity Fund із загальною сумою статутного капіталу в розмірі 50 мільйонів доларів США.

Група компаній через свої структурні підрозділи надає послуги управління інвестиційними та недержавними пенсійними фондами, консультаційні послуги у сфері злиттів і поглинань компаній, здійснення процедури первинного розміщення акцій на біржі, а також здійснює розрахунки за угодами та надає послуги зберігача цінних паперів своїм клієнтам.