Депутати провалили урядовий законопроект / Фото УНИАН

Верховна Рада не підтримала урядовий законопроект про залучення радників до процесу приватизації для підвищення його ефективності.

За відповідний законопроект проголосували 148 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

"Закон про залучення радників до приватизації став жертвою популізму. Менше шансів встановлення ринкової ціни за приватизовані підприємства", - наголосив міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус, коментуючи результати голосування на своїй сторінці у Twitter.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, залучення радників могло б дозволити провести повну підготовку об'єктів до приватизації держмайна з урахуванням існуючої практики та міжнародних стандартів, а також представити його широкому колу потенційних покупців в Україні та за її межами. Крім того, у держвласності перебуває низка специфічних підприємств промисловості, енергетики, транспорту і зв'язку, ефективна приватизація яких потребує залучення професіоналів у тій чи іншій галузі.

Читайте такожВ Україні до кінця року проведуть міжнародний аудит стратегічних компаній

Як повідомляв УНІАН, уряд розраховує почати процес масштабної приватизації державних активів у третьому-четвертому кварталі.

Кабінет міністрів України в рамках скорочення державного сектора представив план приватизації державних підприємств, який включає продаж поточного року Одеського припортового заводу, підприємства «Сумихімпром», низки морських портів, компанії «Центренерго», а також підприємств теплової генерації та обленерго з держчасткою.

У переліку також наявні низка підприємств, підпорядкованих Міністерству аграрної політики та продовольства, державні вугільні підприємства і шахти, концерн "Укрторф", науково-виробниче об'єднання "Електронмаш", "Президент-Готель".

Усього у списку на приватизацію 286 об'єктів, при цьому ще 43 об'єкти внесені до переліку заборонених до приватизації, для продажу яких необхідне рішення Верховної Ради.