Глава Минфина пока не договорилась с кредиторами / Фото УНИАН

Міністерство фінансів України вважає неприйнятною пропозицію Комітету кредиторів України, з яким український уряд веде переговори про реструктуризацію частини державного боргу, про перекладення їх вимог на рахунки Національного банку України.

Про це йдеться в повідомленні міністерства з посиланням на телефонну розмову міністра фінансів Наталії Яресько з Комітетом.

«Міністерство шкодує, що пропозиція, озвучена Комітетом з формату реструктуризації українського боргу, залишається незмінною. Пропозиція Комітету, яка полягає в перекладанні їх вимог на рахунки Національного банку України, є неприйнятною, оскільки це передбачає використання для сплати за боргами резервів Національного банку, що є явним порушенням законодавства України та й загалом суперечить кращим практикам центральних банків», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Міністерство нагадало міжнародним зовнішнім кредиторам про необхідність розпочати діалог щодо належного розподілу між кредиторами боргового тягаря, що відповідає цілям чинної програми з Міжнародним валютним фондом - Механізму розширеного фінансування.

Згідно з повідомленням, Яресько висловила готовність безпосередньо зустрітися з кредиторами і закликала Комітет відмовитися від штучних і контрпродуктивних бар'єрів у переговорах, і почати конструктивний діалог.

Читайте такожЯресько сподівається, що мораторій на виплату боргів використовувати не доведеться

Як повідомляв УНІАН, Україна почала переговори щодо реструктуризації частини держборгу загальним обсягом 23 млрд доларів 13 березня – одразу ж після схвалення програми кредитування економіки країни на 17,5 млрд доларів з боку Міжнародного валютного фонду. Переговори про реструктуризацію боргів є частиною програми роботи України з Фондом. У разі, якщо домовленості не буде досягнуто, уряд може скористатися правом на введення мораторію на виплату частини боргів. Це право закріплене законом, ухваленим парламентом і підписаним президентом.

Кабінет міністрів за пропозицією Міністерства фінансів 4 квітня затвердив перелік боргових зобов'язань для проведення реструктуризації. Співвідношення державного боргу до ВВП не повинно перевищити позначку в 71% до 2020 року, а боргове фінансування бюджету - не більше 10% ВВП. Реструктуризація торкнеться зовнішніх боргів, які виникли до 28 лютого 2014 року, і включатиме частину зовнішнього боргу України, гарантовані державою зовнішні борги і квазісуверенні борги - єврооблігації державних банків, «Укрзалізниці», міста Києва.