REUTERS

Міжнародний валютний фонд закликав Україну та її кредиторів продовжувати зусилля з досягнення згоди для врегулювання питань фінансування та заборгованості у рамках програми економічних реформ української влади за підтримки Фонду.

Про це йдеться у заяві МВФ, переданій агентству УНІАН.

«Фонд підтримує Україну та її кредиторів у спробі досягти згоди з фінансових і боргових питань, визначених у програмі реформ уряду, підтриманої МВФ», - йдеться в заяві.

Відео дня

У МВФ повідомили, що представники Фонду взяли участь у технічній нараді між Спеціальним комітетом кредиторів - власників облігацій України та українською владою в штаб-квартирі Фонду у Вашингтоні. «Сторони обговорили цілі боргової операції та середньострокові макроекономічні прогнози в рамках програми співпраці з МВФ, схваленої на засіданні Ради директорів Фонду 11 березня цього року», - зазначили в МВФ.

Як повідомляв УНІАН, 30 червня на майданчику МВФ у Вашингтоні відбулися технічні консультації з питань реструктуризації держборгу України. Українську делегацію представив урядовий уповноважений з питань держборгу Віталій Лісовенко, хоча спочатку Комітет кредиторів наполягав на присутності особисто міністра фінансів Наталії Яресько.

Напередодні зустрічі Яресько зазначала, що заплановані переговори – це не офіційний захід, а технічні консультації, цінність яких полягала у донесенні позицій сторін, аніж досягненні якихось конкретних домовленостей.

Читайте такожЯресько розповіла, яка частина українських боргів належить "сім'ї" Януковича та його оточенню

Україна почала переговори про реструктуризацію частини боргу обсягом близько 23 млрд дол. 13 березня, відразу після схвалення програми з МВФ. Київ пропонує продовжити терміни сплати, а також частково списати купон і номінал боргу. Зокрема, за даними ЗМІ, Україна пропонує кредиторам списати 40% боргу, який належить приватним кредиторам, щоб досягти критеріїв МВФ, а саме – скорочення загального обсягу боргу до 71% ВВП і скорочення потреб у зовнішньому фінансуванні на період із 2019 по 2025 рік до 10% ВВП. У грошовому вираженні, пропозиція Києва полягає в тому, щоб у 2015 році заощадити на виплатах за борговими цінними паперами до 5,2 млрд дол., а в найближчі 4 роки – до 15,3 млрд дол.

Водночас Комітет кредиторів переконаний, що списання боргу вкрай небажане для України, оскільки вона закриє країні вихід на зовнішні ринки капіталів.

Україна поки не змінила свою переговорну позицію, а міністр фінансів заявила, що Україна «теоретично» може оголосити мораторій на виплату частини державного боргу наприкінці липня.