Одесский припортовый завод - среди лидеров списка приватизации / yuzhny.in.ua

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликав приватизувати державну компанію «Центренерго», Одеський припортовий завод та інші компанії максимально прозоро і за ринковою ціною, оскільки така приватизація стане частиною іміджу країни. Про це Яценюк сказав у ході засідання уряду.

«Прийняття рішення про прозору і публічну приватизацію – це називається реформа й імідж України. За всю історію один раз було проведено публічну, прозору приватизацію "Криворіжсталі", 10 років тому, - сказав Яценюк. - Я наполягаю на тому, що така приватизація, де залучаються не українські олігархи через змову з урядом, а коли залучаються інституційні інвестори, має відбутися до кінця цього року. Це імідж країни».

Яценюк наголосив, що приватизація повинна пройти прозоро. «За принципом: хто дав найвищу ціну, і ми знали, що це дійсно іноземний інвестор. Крім того, має бути збережений, соціальний пакет, як, наприклад, щодо Одеського припортового заводу. Країна повинна показати нові підходи до приватизації держвласності, коли заходить інвестор, змінюється менеджмент, і коли держкомпанія перестає бути «гаманцем», а стає компанією, яка правильно управляється, платить гідну зарплату».

Відео дня

Читайте такожДемчишин готовий виконати наказ Яценюка за наявності реального західного покупця "Центренерго"

Як повідомляв УНІАН, Фонд державного майна, як ключовий орган, який здійснює приватизацію державної власності, планував у липні-серпні виставити на продаж пакети акцій ряду підприємств, а саме: 5% акцій Одеського припортового заводу, а також 25-відсоткові пакети акцій енергопідприємств «ДТЕК Дніпрообленерго», «ДТЕК Дніпроенерго», «ДТЕК Західенерго» і «Київенерго». На вересень-грудень запланована подальша приватизація Одеського припортового заводу і ряду інших енергооб'єктів. Зокрема, у вересні ФДМУ розраховує продати 70% акцій «Миколаївобленерго», 70% акцій «Хмельницькобленерго», 50,9% акцій «Тернопільобленерго» і 99,9% акцій Дніпродзержинської ТЕЦ; у жовтні – 65% акцій «Харківобленерго»; у листопаді – 94,9% акцій Одеської ТЕЦ, 94,8% акцій Херсонської ТЕЦ і 94,6% акцій Одеського припортового заводу; у грудні – 55,2% акцій «Запоріжжяобленерго». Крім того, на вересень заплановано продаж 50% акцій компанії «Укрнафтопродукт», на жовтень – 25% акцій Дніпровського машинобудівного заводу, на жовтень – 95% акцій підприємства «Дніпрометробуд» і 50% акцій машинобудівного об'єднання «Оріон», а на грудень – 94,9% акцій підприємства «Сумихімпром».

Навесні поточного року Кабінет міністрів України в рамках скорочення державного сектору представив план приватизації державних підприємств. Всього у списку на приватизацію 286 об'єктів, ще 43 об'єкти внесено до переліку заборонених до приватизації, для продажу яких необхідне рішення Верховної Ради.

Як зазначають в уряді, масштабна приватизація в Україні може пройти вже в другому півріччі 2015 року. При цьому основна мета продажу – залучення інвестицій, переважно європейських і американських компаній. Для популяризації приватизаційних можливостей уряд України розраховує провести спеціальні інвестиційні конференції у Вашингтоні й Парижі.