Одесский припортовый завод / yuzhny.in.ua

Фонд державного майна України, як ключовий орган влади, відповідальний за процес приватизації, очікує, що участь у конкурсі з продажу 99% акцій Одеського припортового заводу візьмуть не менше 10 потенційних покупців, а радником з приватизації держактиви стане міжнародний банк UBS.

Про це, виступаючи в парламенті, сказав голова ФДМУ Ігор Білоус.

Відео дня

"Ми вже маємо більше 10 потенційних претендентів на покупку ОПЗ, - сказав Білоус. – Радником з приватизації став міжнародний банк UBS. Буквально сьогодні це оголосимо. UBS – один з провідних банків світу".

Пізніше глава ФДМУ, коментуючи призначення радника з приватизації ОПЗ, на своїй сторінці Facebook написав: "Нарешті в ОПЗ інвестиційний консультант - один з найбільших інвестиційних банків світу. Після тривалих переговорів завод підписав договір із швейцарською інвестиційним банком UBS про надання послуг інвестиційного консультанта в процесі приватизації. Процес відбору пройшов за бальною системою і згідно з умовами, визначеними Міжвідомчою робочою групою КМУ. Процедура була абсолютно зрозуміла і прозора. І головне, що держбюджет не заплатить за це ні копійки, а ми будемо мати солідного радника, який допоможе провести приватизацію прозоро і вигідно для держави".

Читайте такожФонд держмайна назвав підприємства, які потраплять під приватизацію цього року

Як повідомляв УНІАН, на початку жовтня Кабінет міністрів України дозволив залучати радників до процедури приватизації ряду об'єктів державної власності, включаючи Одеський припортовий завод, підприємство "Сумихімпром", а також держхолдинг "Центренерго". При цьому в уряді погоджувалися з тим, що залучення радників подовжить процес приватизації та, найімовірніше, не дозволить досягти закладеної в держбюджеті на 2015 рік мети - отримати близько 17 мільярдів гривень доходів від продажу держактивів.

У той же час, ФДМУ очікує, що приватизація в 2016 році може принести бюджету не менше 30 мільярдів гривень.

Одеський припортовий завод (р. Южне, Одеська область) – другий за величиною виробник аміаку і карбаміду і третій – з випуску азотних добрив в Україні. Підприємство також здійснює перевантаження хімічної продукції, що надходить з країн СНД на експорт. Завод є монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг з прийому, охолоджування і перевантаження аміаку. У січні-червні поточного року Одеський припортовий завод отримав чистий прибуток у розмірі 151,953 мільйона гривень, тоді як аналогічний період 2014 року компанія закінчила з чистим збитком у 116,806 мільйона гривень. Завод був включений в перелік підприємств, що підлягають приватизації у поточному році. Разом з тим в уряді наголосили, що правила продажу ОПЗ та інших стратегічних об'єктів необхідно змінити, і для цього необхідно прийняти ряд законодавчих змін і залучити радника з питань приватизації.

У зв'язку з цим продаж ОПЗ буде відкладена - попередньо на січень-лютий 2016 року. Кабмін очікує виручити за ОПЗ більше 1 мільярда доларів, але остаточну ціну визначить ринок.