REUTERS

Влада Саудівської Аравії вирішила вийти на міжнародні ринки облігацій, оскільки падіння цін на нафту завдає шкоди державним фінансам, повідомляє Прайм з посиланням на Financial Times.

Влада країни може збільшити рівень боргу до 50% від ВВП протягом п'яти років. Для порівняння, раніше розмір боргу прогнозувався на рівні 6,7% поточного та 17,35% 2016 року.

"Робота з доопрацювання програми облігацій, швидше за все, почнеться в січні, повідомив газеті один з чиновників. При цьому деякі банки вже направили керівництву країни свої пропозиції щодо повернення королівства на міжнародні ринки", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Влада Саудівської Аравії тим часом розглядають можливість створення відомства з управління боргом.

"Рівні боргу досі дуже низькі - перехід на міжнародні боргові ринки буде важливим способом фінансування витрат, не поглинаючи ліквідності вітчизняних банків", - прокоментувала газеті старший економіст Abu Dhabi Commercial Bank Моніка Малік (Monica Malik).

Зазначається, що рішення розмістити облігації підкреслює вплив падіння цін на нафту на доходи королівства. Валютні резерви країни знизилися з 737 мільярдів доларів минулого року до трирічного мінімуму в 647 мільярдів доларів у вересні поточного року.

Читайте такожНа ринку нафти розгорається цінова війна між Саудівською Аравією та Росією

"Міжнародний валютний фонд (МВФ), швидше за все, вітатиме рішення близькосхідної країни з випуску облігацій. Раніше організація закликала Саудівську Аравію вирішити свою фінансову кризу за рахунок підвищення боргу, а також шляхом скорочення витрат і підвищення доходів", - резюмує видання.