Глава НБУ ожидает 1 млрд грн поступлений от приватизации / Фото УНИАН

Національний банк України очікує, що приватизація, запланована на 2016 рік, принесе державному бюджету 1 млрд доларів.

Про це повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева під час прес-конференції.

«У бюджеті закладено еквівалент 17 млрд грн від приватизації. Насправді, якщо говорити про приватизацію, то десь на 1 млрд доларів ми бачимо цього року», - сказала вона.

Відео дня

За її словами, регулятор очікує початку масштабної приватизації, яка дасть змогу збільшити приплив прямих інвестицій в Україну, що у свою чергу збільшить пропозицію валюти на ринку і дасть змогу НБУ викуповувати валюту для поповнення резервів.

«Щойно ми від слів перейдемо до справи, ви все побачите, як резерви у нас зростатимуть і як ситуація стабілізується», - сказала вона.

Читайте такожУ Мінекономрозвитку підрахували, скільки принесе бюджету велика приватизація

Як повідомляв УНІАН, надходження до державного бюджету від приватизації за підсумками 2015 року становили 151,5 млн грн, що втричі нижче від аналогічного показника 2014 року, і становить 0,09% від встановленого минулого року плану - 17 млрд грн.

28 січня Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроект №2319д про внесення в приватизаційне законодавство змін, що дозволяють скасувати обов'язковий продаж на фондових біржах 5-10% акцій стратегічних підприємств. Ухвалення документа в цілому дасть змогу розблокувати процес великої приватизації в Україні, запланований на 2016 рік.

В уряді припускають, що Україна могла б продати в 2016 році близько 25 держкомпаній, виручивши в бюджет близько 30 млрд грн. Серед першочергових на продаж стоять Одеський припортовий завод – другий за величиною виробник аміаку і карбаміду і третій – з випуску азотних добрив в Україні, а також держхолдинг «Центренерго». У разі, якщо Верховна Рада ухвалить необхідні закони, ОПЗ може бути виставлений на продаж уже в квітні.