Фото УНИАН

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує позбавити прем'єр-міністра права давати доручення окремим міністерствам з питань, що стосуються управління державними компаніями.

Про це йдеться у запропонованій Міненерговугілля моделі реструктуризації НАК "Нафтогаз України".

"Необхідним є внесення змін, зокрема, до закону про Кабінет міністрів України, які визначатимуть, що прем'єр-міністр України не може давати доручення окремим міністерствам з питань, що стосуються виконання функцій управління корпоративними правами держави або державною власністю", - йдеться в документі.

Відео дня

На думку міністерства, незалежність Міненерговугілля можна забезпечити лише тоді, коли доручення від Кабінету міністрів надходитимуть у вигляді колегіального рішення, а не одноосібного рішення прем'єр-міністра.

"Прем'єр-міністр України фактично володіє контрольними повноваженнями над окремими міністерствами, при цьому такі повноваження здійснюються не через механізм колегіального прийняття рішень, а одноосібно", - наголошується в документі.

Згідно моделі реструктуризації, Міненерговугілля хоче отримати контроль над переданими разом з "Нафтогазом" в Мінекономрозвитку держкомпаніями "Укртрансгаз" і "Укртранснафта", а також зберегти вплив на "Укренерго".

Читайте такожКабмін просить у Ради тимчасове право звільняти гендиректорів держпідприємств

Як повідомляв УНІАН, Міністерство енергетики та вугільної промисловості відмовилося виконувати постанову Кабміну про передачу держпакета акцій енергогенеруючої компанії "Центренерго" до Фонду держмайна для подальшої її приватизації.