REUTERS


 

Американський банк Goldman Sachs погодився виплатити $5,06 млрд в рамках врегулювання справи про операції з іпотечними облігаціями, які призвели до фінансової кризи 2008 року, повідомило Міністерство юстиції США, передає РБК. Частина цієї суми — $1,8 млрд — Goldman Sachs направить на підтримку постраждалих позичальників, наголошується в повідомленні.

Відео дня

Тим самим поточний штраф став четвертим за величиною для американських банків з початку світової кризи 2008 року — після Bank of America, JP Morgan Chase і Citigroup.

Мирова угода залишає за владою США право порушувати кримінальні справи щодо Goldman Sachs і не звільняє представників банку від можливої кримінальної або адміністративної відповідальності, підкреслюється в заяві відомства. В рамках врегулювання банк погодився повною мірою співпрацювати з владою під час проведення будь-яких розслідувань щодо подій, на які поширюється угода.

В рамках угоди Goldman Sachs погодився визнати провину в тому, що вводив в оману потенційних інвесторів в іпотечні цінні папери в період між 2005 і 2007 роками. Як зазначає Мін'юст США, банк запевняв їх, що облігації були забезпечені якісними іпотечними кредитами, знаючи при цьому, що насправді ці кредити не будуть сплачені. Внаслідок цього інвестори в такі облігації зазнали мільярдних збитків.

Угода з Goldman Sachs підтвердила рішучість управління Мін'юсту США по адміністративних справах у притягненні до відповідальності «тих, чиї протиправні дії призвели до фінансової кризи 2008 року», заявив заступник помічника генпрокурора та голова адміністративного підрозділу Мін'юсту США Бенджамін Майзер.

Читайте такожGoldman Sachs погіршив прогноз розвитку економіки Росії

Раніше угоди щодо операцій з іпотечними паперами, які спровокували кризу 2008 року, уклали інші банки. Наприклад, JP Morgan Chase в рамках аналогічної угоди з американськими судовою владою в 2013 році заплатив $13 млрд, Bank of America роком пізніше — $16,7 млрд. Угоду з BofA виявилася найбільшою в історії американських банків. У липні 2014 року, за місяць до штрафу BofA, пішов на угоду банк Citigroup, сплативши $7 млрд за торгівлю «токсичними» (неякісними) іпотечними деривативами.

Всього, за підрахунками The Wall Street Journal, американські банки станом на початок березня виплатили $110 млрд за свою роль у створенні іпотечного міхура, який спровокував світову фінансову кризу 2008 року.