Українські компанії готуються до приходу на фондові біржі Росії та Гонконгу після того, як Київ найближчим часом дасть «зелене світло» розміщенням акцій і облігацій на закордонних фондових майданчиках. Про це сказав в інтерв'ю Reuters член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Анатолій Амелін.

За його інформацією, комісія затвердила і планує протягом тижня передати в Міністерство юстиції на реєстрацію порядок про розміщення та обіг цінних паперів українських емітентів за межами країни, який передбачає можливість лістингу за кордоном до 75% акцій.

За словами А.Амеліна, перші зарубіжні ринки, на які націлилися українські емітенти, - це Росія і Гонконг.

Відео дня

Він зазначив, що принаймні три українські компанії сьогодні активно вивчають можливість розміщення своїх боргових інструментів, а одне машинобудівне підприємство - розміщення акцій в Російській Федерації. "У Росії рівень ліквідності значно вищий, ніж в Україні. Відповідно, для українських компаній це можливість залучити дешевший ресурс для розвитку", - сказав член НКЦПФР.

За його словами, велику зацікавленість інвестиціями в українські акції висловлюють представники біржі Гонконгу. "У нас були переговори з Гонконгською фондовою біржею, і ми досягли певного порозуміння: вони готові визнавати українську юрисдикцію за умови, що ми виконаємо низку вимог. Вони взяли на себе зобов'язання підготувати рекомендації, дотримуючись яких українські емітенти можуть відповідати стандартним вимогам Гонконгської біржі і отримати прямий лістинг", - сказав А.Амелін. "Мажоритарні акціонери будуть зацікавлені вийти на фондові майданчики Гонконгу, де мультиплікатори на сировинні і продовольчі активи в кілька разів більші, ніж на європейському ринку", - додав він.