Фонды Franklin Templeton с 2014 года потеряли на вложениях в украинские бонды более $500 млн

Україна може отримати фінансову допомогу як від Росії, так і від Євросоюзу, вважає глава інвестиційного фонду Franklin Templeton Investments Марк Мобіус.

Фонди групи Templeton - найбільші власники українських держоблігацій, у їх портфелях зібрані папери приблизно на $7 млрд.

"Україна повинна підтримувати хороші відносини з Росією, водночас налагоджуючи торговельні відносини з ЄС і США. Розумні політики в Україні усвідомлюють, що їм доведеться задовольнити обидві сторони", - заявив Мобіус ІТАР-ТАСС.

Відео дня

Він оцінив ризик дефолту за борговими зобов'язаннями України як низький, проте відмовився давати які-небудь поради щодо купівлі або продажу українських боргових паперів.

Фонди групи Franklin Templeton з початку 2014 року втратили на інвестиціях в українські бонди більше $500 млн, свідчить статистика FactSet.

Дохідність держбондів України протягом кількох тижнів неухильно зростала, а їх вартість падала на тлі політичної невизначеності в країні.

Читайте такожАмериканський фонд Franklin Templeton скупив третину держоблігацій України - ЗМІ

Після відсторонення президента України Віктора Януковича від фактичного управління, а також заяв Європарламенту про готовність надати Україні фінансову допомогу в розмірі $20 млрд, дохідності євробондів з погашенням у червні впали майже вдвічі - з 33,9 до 17,34% річних.

Зростання відсотків за бондами відображало побоювання інвесторів щодо політичної невизначеності в Україні, яка супроводжувалася кровопролитними сутичками прихильників опозиції із загонами міліції.