Греция готовится разместить суверенные облигации / REUTERS

Про це заявив глава грецького мінфіну Янніс Стурнарас в кулуару дводенної неформальної зустрічі міністрів економіки та фінансів (ЕКОФІН), передає ИТАР-ТАСС.

За словами Стурнараса, Греція почне з "невеликим випуском облігацій - три - або п'ятирічних - у першому півріччі 2014 року", що сприятиме покращенню фінансування країни. Міністр не уточнив, який обсяг буде мати випуск і коли він буде розміщений.

Однак три грецьких чиновникаи підтвердили агентству Bloomberg, що уряд країни, який наближається до кінця реалізації другої кредитної програми міжнародних кредиторів (ЄС, ЄЦБ і МВФ), планує повернутися на відкриті ринки за фінансуванням шляхом розміщення облігацій на 2 млрд євро. За словами одного з джерел, "питання про випуск на суму 2 млрд євро вже вирішене, але залишилося визначити часовий момент виходу на ринки". Чиновник не виключив можливість подальшого продажу держпаперів в наступні місяці.

Відео дня

The Wall Street Journal раніше стверджував, що Греція хоче випустити облігаційну позику на 3 роки або 5 років до червня і планує отримати до 5 млрд євро на фінансових ринках до кінця року.

З початку фінансової кризи Греція була позбавлена доступу на відкриті ринки через високі процентні ставки, що встановилися на її цінні папери. Останній довгостроковий випуск облігацій був у квітні 2010 року: семирічки тоді були розміщені з прибутковістю в 6% річних. При цьому за придбання грецьких десятирічок інвестори вимагали 30% річних. Процентні ставки на 10-річні бонди з тих пір впали до 6,5% після того, як Афіни реалізували реформи, які покращили фінансовий стан країни.

Читайте такожГреція заради кредитів буде реформувати економіку

Стурнарас також повідомив, що Греція добилася первинного профіциту держбюджету (перевищення доходів над витратами без процентних платежів за держборгом) приблизно в 2,5 млрд євро в 2013 році. Це показник, що грає важливу роль у справі стійкості боргу та забезпечення обіцяних кроків з боку Єврозони щодо подальшого полегшення грецького боргового тягаря, повинна ще офіційно підтвердити в квітні європейська статистична служба Євростат.

Читайте такожГреція домовилася з «трійкою» про новий транш кредиту

Міністри економіки і фінансів країн єврозони оголосили сьогодні своє рішення про розблокування чергового траншу в 8,3 млрд євро, який буде наданий Афінам трьома частками.

Як заявив голова Єврогрупи Єрун Дейсселблум, перший мікротранш в 6,3 млрд євро надійде у Грецію наприкінці квітня в рамках другого пакету кредитної підтримки цієї країни. "Ця сума дозволить Афінам оплатити облігації, що підлягають погашенню у травні", - зазначив глава Єврогрупи. Потім послідують мікротранші в 1 млрд євро в червні і ще 1 млрд євро в липні, але для їх отримання потрібно буде виконати висунуті "трійкою" кредиторів вимоги. У травні, як очікується, Міжнародний валютний фонд переведе свої 3,2 млрд євро.