Україна випустила облігації на $1 млрд / Фото УНИАН

Міністерство фінансів України здійснило випуск облігацій на зовнішніх ринках капіталу у сумі 1 мільярд доларів США на термін 5 років під гарантії Сполучених Штатів Америки.

Про це повідомляється на офіційному сайті Міністерства фінансів.

Випуск здійснено 14 травня 2014 року. Це перший вихід України на ринки запозичень у цьому році.

Відео дня

Відсоткова ставка склала 1,844% річних, що лише на 0,28% річних вище, ніж аналогічні запозичення Сполучених Штатів Америки, наголошує Мінфін.

За даними міністерства, підписка на облігації склала 3,4 млрд доларів.

"Такі умови фінансування на міжнародних ринках капіталу є найкращими за всю історію існування нашої країни та є потужним сигналом підтримки спільнотою інвесторів змін в Україні. Ефективна підтримка з боку США дозволила розширити коло інвесторів для України та надає можливості започаткування та побудови нової політики зовнішніх запозичень як для держави так і для корпоративного сектору", - йдеться у повідомленні Мінфіну.

Читайте такожКабмін хоче випустити держоблігації на $2,16 млрд для погашення газових боргів

Як повідомляв УНІАН, згідно з постановою уряду від 8 травня 2014 року Україна заявила про намір випустити п'ятирічні євробонди на суму 1 млрд дол. під гарантії уряду США відповідно до Угоди про гарантію запозичень між Україною і США. Згідно з постановою, термін погашення облігацій – 16 травня 2019 року, при цьому процентний дохід за облігаціями виплачуватиметься щорічно 16 листопада і 16 травня, починаючи з 16 листопада 2014 року. Планована дохідність облігацій була вища за фактичну і визначалася на рівні 2,9% річних.

Рішення про виділення Україні 1 млрд дол. у вигляді кредитних гарантій було підтримане Конгресом і Сенатом США і оформлене окремим законом, який було підписано президентом США Бараком Обамою 4 квітня.

Адміністрація Білого Дому зазначала, що надані кошти допоможуть Україні відновити економічний і політичний баланс.

У середині квітня міністр фінансів України Олександр Шлапак у ході візиту української урядової делегації до Вашингтона підписав угоду про гарантії цього запозичення між урядами України і США з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Надання Україні фінансової допомоги з боку США входить до пакету загальної фінансової допомоги, яку готові надати країні уряди інших країн, - зокрема ЄС і Японії.

Також на початку травня Міжнародний валютний фонд допускав можливість випуску Україною до кінця 2014 року євробондів на загальну суму 3 млрд дол. За оцінками МВФ, випуск паперів може бути здійснений трьома серіями по 1 млрд дол. кожна.