На Днепре уже открыта навигация / Фото УНИАН

Міністерство інфраструктури України сьогодні, 3 березня, раніше звичайного терміну відкрило навігацію на судноплавних гідротехнічних спорудах і внутрішніх водних шляхах річки Дніпро.

Заступник міністра інфраструктури Володимир Омелян на своїй сторінці в мережі Facebook повідомив, що в середині лютого до міністерства звернулися представники бізнесу з проханням достроково відкрити навігацію по Дніпру, щоб запустити вантажопотік.

«Підішли до цього зважено, провели необхідну роботу, узгодили з судноплавними компаніями, скільки барж вони зобов'язуються пустити по річці, щоб наша робота не була марною, й із завтрашнього дня (з 3 березня – УНІАН) запускаємо навігацію», - написав Омелян.

Відео дня

Відповідний наказ Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті (Укрморрічінспекції) №46 від 2 березня 2015 року про відкриття навігації по Дніпру заступник міністра опублікував на своїй сторінці.

Читайте такожУкраїна через погані дороги використовує свій транзитний потенціал менше ніж наполовину

Зокрема, навігація по річці Дніпро відкрита з 8:00 3 березня на ділянці від Херсона до Каховської ГЕС (Каховський шлюз), 4 березня навігацію по Дніпру планується відкрити на ділянці від Каховської ГЕС до Дніпровської ГЕС (Запорізький РГС), 5 березня – на ділянці від Дніпровської ГЕС до Дніпродзержинської ГЕС (Дніпродзержинський шлюз), 6 березня – на двох ділянках від Дніпродзержинської ГЕС до Кременчуцької ГЕС і від Кременчуцької до Канівської ГЕС (Кременчуцький і Канівський шлюзи), 17 березня – на ділянці від Канівської ГЕС до Київської ГЕС (Київський шлюз).

«За складних метеорологічних умов дати відкриття й закриття навігації можуть бути змінені з відповідним оприлюдненням необхідної інформації», - підкреслюється в документі.

Також Омелян повідомив, що Мінінфраструктури продовжує працювати над пошуком джерел фінансування для проведення ремонту шлюзів, зокрема, Київського й Канівського.

Як повідомляв УНІАН, у 2014 році навігацію по річці Дніпро було відкрито 7 березня на ділянці від Херсона до Дніпровської ГЕС, 15 березня – на Дніпродзержинському й Кременчуцькому шлюзах Дніпра, 18 березня – на Канівському шлюзі, 28 березня – на Київському шлюзі.

За даними Річкової інформаційної служби водних шляхів України, кількість суднопроходів (рейсів) по річці Дніпро в період навігації 2014 року збільшилася порівняно з аналогічним періодом 2013 року на 79,2% – до 5538 суден.

За 2009-2013 роки рівень фінансування експлуатаційної діяльності судноплавних шлюзів становив у середньому 33% від суми необхідних витрат, з яких 75% забезпечувалося коштами держбюджету і 25%, - платою за шлюзування.