REUTERS

Україна готова до повторних консультацій з Російською Федерацією з питань відновлення прямого повітряного сполучення з РФ, яке було перерване з 25 жовтня цього року, повідомив журналістам міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський.

"Якщо вони (російська сторона - УНІАН) захочуть провести технічні консультації і будуть готові обговорювати опції, ми будемо готові зустрітися, поговорити, але на ультиматуми ми на жодні не підемо... Якщо вони захочуть поспілкуватися, Державіаслужба буде готова зустрітися і поспілкуватися", - сказав Пивоварський.

Міністр також повідомив, що українське транспортне відомство поки що не досягло згоди з авіаційною владою Росії, оскільки російська сторона наполягає на тому, щоб її авіакомпанії літали до окупованого Криму, що офіційно заборонено українською владою.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 25 вересня Кабінет міністрів України у відповідності з рішенням Ради національної безпеки і оборони ухвалив рішення заборонити польоти 29 російських авіакомпаній, насамперед авіакомпаній "Аерофлот", "Трансаеро", "Росія" і "Сибір", в Україну, а також транзитні польоти російських авіакомпаній через територію України у разі, якщо вони везуть товари військового призначення, подвійного призначення або російських військових. Заборона почала діяти з 25 жовтня.

Підставою для такого рішення стали багаторазові порушення російськими авіаперевізниками заборони на польоти до окупованого Криму. За словами міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, Україна має документальне підтвердження таких порушень. В українському списку санкцій виявилися 29 російських авіакомпаній, 27 із яких незаконно здійснювали польоти до окупованого Криму, й дві українські компанії, націоналізовані окупаційною владою Криму.

У відповідь Російська Федерація як «дзеркальні заходи» запровадила з 25 жовтня цього року заборону на польоти українських авіакомпаній до міст Росії. Повідомлення про заборону польотів вже отримали три українські авіакомпанії МАУ, «Дніпроавіа» і YanAir.

19 жовтня Федеральне агентство повітряного транспорту Рф (Росавіація) направило до Державної авіаційної служби України лист з проханням негайно провести переговори з питань в галузі повітряного сполучення між країнами. Пропозиція російської сторони базувалася на проханні двох компаній - "Атласджет Україна", яка попросила відкрити на зимовий сезон навігації 2015/2016 років рейси за трьома маршрутами: Київ - Москва, Одеса - Москва та Київ - Санкт-Петербург, і "Ютейр-Україна", яка попросила відкрити польоти в зимовий сезон 2015/2016 років за маршрутами Київ - Москва та Львів - Москва.

Тоді ж, 19 жовтня, Міністерство інфраструктури, Державна авіаційна служба України заявили про готовність провести переговори з Федеральним агентством повітряного транспорту Російської Федерації, що запропонувало українській стороні «негайно обговорити питання повітряного сполучення між країнами».

Україна провела технічні консультації з Російською Федерацією з питань авіаційного сполучення між країнами, проте, незважаючи на проведені переговори, залишила в силі рішення про припинення прямого авіасполучення з 00.00 годин 25 жовтня. 

За інформацією Мінінфраструктури, переговори пройшли в штаб-квартирі Єврокомісії в Брюсселі.