Фото УНИАН

В Україні зношені близько 80% автодоріг і 90% портової та залізничної інфраструктури, що само по собі є загрозою не тільки для країни в цілому, а й також для експортно орієнтованих галузей, сказав міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський під час міжнародної конференції «Україна у фокусі: стратегічна зустріч глобальних експортно-кредитних агентств і багатосторонніх фінансових інститутів». 

«Близько 90% залізничної інфраструктури – зношені і мають бути списані, в 90% портів зношене обладнання, понад 80% автодоріг зношені, – сказав міністр. – Аеропортова інфраструктура, слава Богу, прийнятна, тому що завдяки Євро-2012 (чемпіонату Європи з футболу – УНІАН) туди зайшли інвестиції. Але ця інфраструктура дуже дорога, там дороге устаткування і використовується воно не завжди ефективно. І тепер нам треба думати, як повертати кредити, взяті для переобладнання аеропортів».

На думку Пивоварського, якщо не покращувати інфраструктуру, проблеми виникнуть не тільки в сфері транспорту. «Проблеми будуть у багатьох бізнесах. Успіх агросектору, наприклад, повинен йти в ногу з поліпшенням інфраструктури», – наголосив міністр. 

Відео дня

Читайте такожПивоварський розповів, коли в Україні можуть з'явитися якісні дороги

Довідка УНІАН. Мережа автомобільних доріг загального користування в Україні включає понад 172 тис. км доріг, з них з твердим покриттям — 164 тис. км, без урахування муніципальних, відомчих, внутрішньогосподарських доріг. Більшість доріг проходять через населені пункти, що не відповідає вимогам до міжнародних транспортних коридорів і призводить до обмеження швидкості руху транспорту. 

Читайте також"Укравтодор" у 2016 році може одержати понад 15 мільярдів гривень – проект держбюджету

Залізничне господарство країни об'єднує шість залізниць: Донецьку, Львівську, Одеську, Придніпровську, Південно-Західну і Південну. 

На материковій частині України налічується 13 державних морських портів. Зокрема, в Одеському регіоні працюють Одеський, Іллічівський, Білгород-Дністровський порти і порт «Южний», у Миколаївському регіоні розташовані Миколаївський порт і спеціалізований морський порт «Октябрськ». Також Україна має свої порти на Азовському регіоні – Маріупольський, Бердянський, а на Дунаї їх лише три – Ренійський, Ізмаїльський та Усть-Дунайський. Порти Херсонського регіону – Херсонський і Скадовський.