интернет / komservice.net

«Це рішення, яке ми зараз ухвалюємо, відкладає введення цифри. Очевидно, що Україна ще не готова до того, щоб перейти на цифру, але якщо ми будемо постійно відкладати вирішення питання з компанією «Зеонбуд», ми ніколи не перейдемо на цифру і будемо завжди залежними», - сказав міністр інформаційної політики Юрій Стець.

Читайте такожНацрада хоче збільшення польского телемовлення в Україні

Крім того, Стець підкреслив важливість якнайшвидшого врегулювання цього питання й закликав парламент посприяти якнайшвидшому розгляду питання про позбавлення оператора «Зеонбуд» ліцензії на цифрове мовлення.

Відео дня

«Давайте звернемося до Верховної Ради для того, щоб вони якнайшвидше врегулювали це питання», - сказав він.

Глава уряду Арсеній Яценюк підтримав ініціативу Мінінформполітики звернутися до депутатів із проханням розглянути ситуацію та вирішити питання впровадження цифрового телебачення в країні до 30 червня 2017 року.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2006 року Україна підписала меморандум «Женева-2006», що передбачав повний перехід до червня 2015 року від аналогового до цифрового телерадіомовлення в країні. Після завершення зазначеного періоду аналогове мовлення втрачає свій статус, а його застосування стає можливим лише за умови відсутності радіоперешкод прийому цифрового телерадіомовлення в сусідніх країнах. Проте в червні 2015 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила рішення про відтермінування переходу на цифрове телебачення.

«Зеонбуд» - український оператор цифрової ефірної телевізійної мережі. Національна рада з телебачення і радіомовлення видала компанії ліцензію в грудні 2010 року на мовлення в стандарті DVB-T2.

У грудні 2014 року Антимонопольний комітет України визнав провайдера «Зеонбуд» монополістом на ринку цифрового телебачення. Пізніше провайдер оскаржив це розпорядження, і в квітні 2015 року Окружний адміністративний суд Києва визнав його протиправним. Проте вже в червні 2015 року Апеляційний суд підтвердив законність визнання оператора монополістом і на початку грудня 2015 року оштрафував «Зеонбуд» на 44 млн грн за зловживання монопольним становищем.

Раніше низка українських ЗМІ повідомляли, що власниками компанії «Зеонбуд» є бізнесмени Олександр Янукович, Дмитро Фірташ і Рінат Ахметов. Сама компанія заперечувала цю інформацію.

Згідно з новим законодавством про розкриття структури власності, «Зеонбуд» на своєму офіційному сайті повідомив, що його кінцевими бенефіціарами є троє кіпріотів - Деметріс Феллас, Ренас Мічалакі Янгоу, Дякоу Грегоріс - і британець Томас Адріан Девід Майлс.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, засновником «Зеонбуду» є кіпрська компанія «Планбрідж Лімітед» (частка - 100%).